FRYKTER BARE EN: Mark Cavendish ser på Matt Goss som sin fremste utfordrer denne sesongen. (Foto: KARIM JAAFAR/Afp)
FRYKTER BARE EN: Mark Cavendish ser på Matt Goss som sin fremste utfordrer denne sesongen. (Foto: KARIM JAAFAR/Afp)

Cavendish frykter bare én rytter

Og det er ikke hans tidligere superopptrekker Mark Renshaw.

Doha (TV 2 Sporten):

Mye av spenningen før Tour of Qatar var rundt møtet mellom de to tidligere lagkameratene Mark Cavendish og Mark Renshaw. Sistnevnte har de siste tre sesongene tauet navnebroren til seier etter seier, men i fjorårets utgave av rittet var det Renshaw som dro nytte av det tidligere superlaget til Highroad.

Nå har de to gått hver sin vei. Cavendish er Skys store superstjerne. Renshaw skal forsøke lykken som spurter hos Rabobank. Men Cavendish er ikke redd for at Renshaw skal velte ham av tronen som verdens beste spurter.

– Det er bare Matt Goss jeg frykter i en massespurt. Når han er i form, er han helt utrolig. Han kan klatre, spurte og er veldig dyktig teknisk. Goss er den eneste som kan slå meg om jeg ikke gjør noen feil, sier Cavendish om mannen som kom på plassen bak ham i fjorårets VM.

– Renshaw er også veldig dyktig teknisk, men etter min mening er han den beste opptrekkeren, er Cavendish megetsigende dom over sin tidligere lagkamerat.

LES OGSÅ: Hushovd før sesongdebuten i Qatar: – Har lyst på etappeseier

Holder toget hemmelig
Men i Tour of Qatar får man neppe sett noen ordentlig duell mellom de to. Cavendish ble småsyk på grunn av airconditionen på flyturen ned, og 26-åringen synes heller ikke forholdene ligger helt til rette for et skikkelig spurttog i Qatar.

– Det er ikke rittet for det. Jeg vil også bruke noen dager på å bli helt frisk, tror Cavendish.

Hvordan Sky-toget blir utover i sesongen, og spesielt i Tour de France, vil han si lite om.

– Det er mange som kan passe inn i de ulike rollene. Vi får se hvordan det utvikler seg utover sesongen, sier han, og når TV 2 spør om hvordan han ser for seg Edvald Boasson Hagen i opptrekket:

– Det får du spørre lagledelsen om.

Skryter av Edvald
Men Cavendish har ikke tenkt å henvise Boasson Hagen til en statistrolle i Sky. Selv om laget kommer til å kjøre både for ham og for Bradley Wiggins' sammenlagtsjanser i Touren, er han overbevist om at Rudsbygdas store sønn vil gjøre seg bemerket.

– Edvald kommer til å ta seiere i Touren. Han er så allsidig at han kan gjøre det bra både i bakkene, i spurtene og på mellometappene. Vi har jo vært på lag før, og han er en fantastisk lagkamerat som jeg er glad for å være på lag med igjen, sier han rosende.

LES OGSÅ: Boasson Hagen med femteplass i treningstur

Fire store mål
Vinne har han også store planer om selv. Gent-Wevelgem er plassert høyt på listen over mål for 2012. I tillegg til Milano-Sanremo, og naturligvis Tour de France og OL.

– Da jeg vant Milano-Sanremo i 2009 sa jeg at jeg ville vinne den i regnbuetrøya- Det kan jeg i år, og det har jeg jobbet for i vinter. Touren er det største i sykkelverdenen for sponsorene, så jeg vil fortsette slik jeg har gjort der. Så er det jo OL like etterpå i mitt hjemland. Det er selvfølgelig et stort mål. Det kommer jo like etter Touren, men jeg tror jeg kan gjøre det bra begge steder, er spådommen fra verdens beste spurter.

– Kan du rangere hva som betyr mest av Touren og OL?

– Nei, det blir helt forskjellig. Touren er det største for en syklist. Det er det du ser på og drømmer om som ung. Som syklist er det viktigst, men siden jeg er britisk og veldig patriotisk så vil OL bety mye. Å ta på meg landets drakt gjør meg stolt, og det er bare en gang i livet at man kan være med i OL på hjemmebane, så derfor er det selvfølgelig stort, forklarer Cavendish.

Blir snart far
Det aller største for Manx-ekspressen dette året blir likevel fødselen av hans datter som er terminfestet til begynnelsen av april.

– Det å bli far vet man ikke hvordan er før man er det. Helt siden jeg visste at Peta var gravid, så har ting forandret seg hos meg. Alt handler om fremtiden til barnet ditt. Det gir meg masse motivasjon. Mange sier til meg at «du vil ta færre sjanser» eller «du vil ikke ønske å reise så mye», men jeg ser på det annerledes. Jeg vil gjøre det bedre, jeg vil vinne mer for å gi datteren min det beste livet hun kan få, sier den vordende faren.

Og samtidig kommer han med en advarsel til konkurrentene:

– I fjor konsentrerte jeg meg om Tour de France. I år har jeg tenkt å vinne gjennom hele sesongen.