Thor Hushovd deltok på presentasjonen av Tour de France løypen for 2012. (Foto: JOEL SAGET/Afp)
Thor Hushovd deltok på presentasjonen av Tour de France løypen for 2012. (Foto: JOEL SAGET/Afp)

Hushovd krever regelendring etter Contadors dopstraff

– Man må sørge for å innføre endringer, sier Thor Hushovd til tv2.no.

Qatar/Bergen (TV 2): Den tidligere verdensmesteren mener det er godt å endelig få en avgjørelse i en sak som har hengt over sykkelsporten det siste halvannet året.

Les også: Contador utestenges i to år etter dopingdom

Før dagens etappe av Tour of Qatar kommenterte Thor Hushovd dommen slik overfor tv2.no:

– Hvis han har jukset fortjener han en straff som alle andre. Det som er dumt er for de som har kommet på andre- og tredjeplass bak ham. Det er ikke det samme å få premien i ettertid, sier Hushovd.

Krever regelendring

– Hva synes du om at det tok så lang tid før han ble dømt?

– Det er tull. Da er det en feil et sted. Det må være én instans som tar en avgjørelse og det må gå raskere.

Contador mister 2010-seieren i Tour de France og triumfen i Giro d'Italia året etter som en konsekvens av dagens dom. Han får heller ikke sykle disse rittene i år.

Men ettersom dommen har tilbakevirkende kraft til tidspunktet hvor Contadors positive dopingtest ble foretatt, er spanjolen tilbake i sykkelmanesjen allerede 5. august i år.

Det vil si at han kan sykle Vuelta a Espana - og at han dermed kan lade opp til rittet kun fem måneder frem i tid.

Contadors positive test ble avlagt 21. juli 2010. I februar 2011 ble Contador så frikjent og trodd på at sporene av clenbuterol stammet fra en fordervet biff. Både UCI og WADA anket. Høringen skulle egentlig gjennomføres før Tour de France i fjor, men ble utsatt til november i høst.

Det er den trege saksgangen her Hushovd kritiserer. I praksis har Contador altså deltatt i konkurranser i karantenetiden - uten at dette gir økt straff.

- Ante intet
Sportsdirektør i Team Sky, Steven de Jong, var i likhet med resten av sykkelverdenen intetanende om utfallet av saken da han pratet med tv2.no.

– Jeg har ikke hørt noe før nå. Har han fått en suspensjon, er det slik det er. Det er ikke bra for sporten at det har tatt så lang tid, sier Steven de Jong.

– Jeg kan ikke si så mye om saken, men det er latterlig at det har tatt så lang tid, sa spurteren Robbie McEwen.

Katjsusjas Alexander Kristoff sier han er overrasket over dommen, siden mange andre er blitt frikjent for det samme.

- Han må bare ta den straffen han fåt. Han har jo hatt noe i blodet han ikke skal ha, sier Kristoff, som ikke synes det blir ritkgi at Contador kan være tilbake i sykkelfeltet allerede i august.

- To års utestengelse bør regnes fra nå.

Det er landsmann Gabriel Rasch i FdJ enig i.

- Det er jo bare surr og ikke en ordentlig suspensjon.

Kan fortsatt gå fri
Dagens strenge straff til tross: Ifølge Cyclingnews har Contador fortsatt mulighet til å anke dommen fra CAS til det sveitsiske rettssystemet innen 30 dager, med begrensning til prosedyrefeil i saksgangen.