To glass vin eller to store øl hver dag kan tredoble risikoen for munnkreft ifølge Cancer Researh UK. (Foto: Colourbox)
To glass vin eller to store øl hver dag kan tredoble risikoen for munnkreft ifølge Cancer Researh UK. (Foto: Colourbox)

To glass vin hver dag kan føre til munnkreft

Ett glass er greit, men to øker risikoen for kreft.

Kun et lite forbruk utover de anbefalte alkoholmengdene per dag, kan øke risikoen for kreft drastisk. Det hevder forskere fra Cancer Research UK i en artikkel fra dailymail.co.uk

Nå anbefaler de alle som liker å drikke alkohol om å ta en alkoholfri dag innimellom.

Les også: Bentes alkoholmisbruk endte i selvmordsforsøk

Mange drikker for mye

Forskerne har kommet fram til at hver femte person drikker mer enn det som er anbefalte rettningslinjer for alkoholforbruk.

De nåværende retningslinjene sier at kvinner ikke bør drikke mer enn to til tre alkoholenheter hver dag. Menns forbruk bør ikke overstige tre til fire alkoholenheter.

Et glass med 0,4 liter øl eller et standard glass vin (175ml) tilsvarer to alkoholenheter. Er du kvinne og drikker et par glass vin hver kveld, er du dermed i faresonen.

Les også: Sliter med senskader etter kreftbehandling

– Det er lett å skli inn i vanen med å ta et par ekstra drinker hver dag, spesielt når du drikker hjemme. Men det innebærer en alvorlig risiko for helsen. Ikke la drikkingen snike seg inn på seg, sier Andrew Lansley, statssekretær for helsedepartementet i England.

Alkohol kan ikke bare føre til kreft i munnhulen, det øker også risikoen for kreft i brystet, tarmen og i halsen.

Les også: Slik sjekker du brystene for kreft

Vanskelig å oppdage

Daglig alkoholinntak kan dermed være en utløsende årsak til kreft, men en usunn livsstil med røyk og alkohol kan også føre til at det blir vanskeligere å oppdage kreften.

– Hvis man røyker mye eller drikker mye er det en risiko for at både en selv og legen overser symptomer som hoste, irritasjon i halsen og tretthet, sier avdelingssjef Hans Henrik Storm i Kreftens bekjempelse.

Les også: Usunn livsstil kan skjule kreft