metytemarity (Foto: Stella Pictures)
metytemarity (Foto: Stella Pictures)

Kjell Arne Totland: – Mette-Marit fikk flyskrekkråd av pilot-broren

Valgte å sitte i cockpiten da hun omsider reiste hjem i dag.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var blant passasjerene som måtte evakuere da det oppsto røykutvikling ombord i et SAS-fly søndag morgen.

Kronprinsessen har vært åpen om sin flyskrekk, og at hun er mindre begeistret for å fly.

Kongehusekspert, Kjell Arne Totland har selv sett hvordan hun har jobbet for å overvinne skrekken.

– Litt for spennende

På sin twitter-konto skrev kronprinsessen følgende etter evakueringen i morges:

– Ok, my morning turned out a bit more exciting than expected.. Phew.. », og at hun fortsatt ikke var helt kvitt flyskrekken.

Kongehusekspert, Kjell Arne Totland, sier kronprinsessen har kjempet hardt for å overvinne sin flyskrekk.

– En slik hendelse blir jo en oppskakende opplevelse for noen og enhver - og blir jo spesielt for personer som fra før ikke er helt fortrolige med å fly. Kronprinsesse Mette-Marit har selv snakket om sin flyskrekk ved flere anledninger - og hun har kjempet tappert for å overvinne den. Sist jeg fløy med henne satt hun for eksempel i cockpiten med pilotene både ved start og landing, sier Totland til «God kveld Norge».

Ifølge vitner TV 2 har snakket med oppsto det kaos i forbindelse med evakueringen og folk skal ha vært redde.

Fått hjelp av broren

Høibyy (Foto: Scanpix)
Høibyy (Foto: Scanpix)
Da kronprinsparet omsider kunne ta av og fly tilbake til Norge i formiddag med et nytt fly, valgte Mette-Marit å sitte sammen med pilotene i cockpiten.

– Det er tydelig at hun synes dette er til stor hjelp for henne. Rådet om sitte i cockpit ved avgang og landing skal kronprinsessen ha fått av sin bror, Espen Høiby, som selv er flykaptein i SAS. Mette-Marit skal også ha fløyet med ham på denne måten en rekke ganger, sier Totland som er imponert over kronprinsessen trosset flyskrekken og reiste tilbake til Oslo i dag.

Les også: Mette-Marit gjør som stjernevennene

Flyskrekkekspert: – Behøver ikke gjøre det verre å fly

Overlege i psykiatri ved Oslo universietetssykehus og flyskrekk-ekspert, Øivind Ekeberg, har ikke fått med seg hendelsen i København, men tror ikke episoden vil påvirke Mette-Marit i ettertid.

– Det er helt avhengig av hva slags informasjon de får, og hvordan de oppfatter det som har skjedd. Slik situasjoner behøver nødvendigvis ikke å gjøre det verre å fly etterpå, uttaler han på generelt grunnlag.

Mette-Marit la i formiddag følgende melding ut på sin twitterprofil:

«En varm takk til et flott SAS crew som tok godt vare på alle passasjerer».

Les også: – Mette-Marit og Haakon gir nytt håp for monarkiet

– Takler det bedre enn før

At hun i ettertid velger å sende ut et twittermelding om hendelser, mener kongehusekspert Totland, viser at hun kan ha overvunnet den største skrekken.

– Bare det faktum at hun tvitrer og legger ut bilder viser jo at hun nå har det ok og at hun takler dette mye bedre enn før, sier han.

Kronprinseparet deltok lørdag kveld i et privat selskap i forbindelse med kronprinsesse Marys 40-årsdag på Amalienborg slott.

Les også: Kongen må snakke kronprinsparet til rette