GAVMILD: Lance Armstrong er i Australia for å delta i sitt siste internasjonale sykkelritt. (Foto: NATHALIE MAGNIEZ/Afp)
GAVMILD: Lance Armstrong er i Australia for å delta i sitt siste internasjonale sykkelritt. (Foto: NATHALIE MAGNIEZ/Afp)

Dopingetterforskningen mot Armstrong er avsluttet

Sykkellegenden blir ikke tiltalt.

Den to år lange etterforskningen mot Lance Armstrong, der amerikaneren har vært under lupen for å ha brukt statlige penger til å finansiere doping, er avsluttet.

Føderale etterforskere i USA stadfestet fredag kveld at de ikke vil ta ut tiltale mot sykkellegenden.

Les også: – Lance Armstrong truet Tyler Hamilton på restaurant
Les også: FBI følger opp Armstrong-krangel

– Dette er strålende nyheter. Lance er fornøyd med at påtalemyndigheten i USA har tatt den riktige beslutningen, sier Armstrongs advokat, Mark Fabiani.

Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) mener likevel ikke saken er helt avsluttet.

– I motsetning til den amerikanske statsadvokaten, så er det USADAs oppgave å holde sporten ren og ikke bare etterforske lovbrudd. Vår dopingetterforskning fortsetter og vi ser frem til å få den informasjonen som kom frem i den føderale granskningen, sier USADA-sjef Travis T. Tygart.

Anklaget for dopingprogram
Saken mot Armstrong har vært under etterforskning siden 2010, men ifølge AP det er foreløpig ikke klart hvorfor den henlegges.

Armstrong var under etterforskning for systematisk finansiering av doping i tiden hos US Postal (1998 til 2005). Det ble hevdet at laget hadde et eget organisert dopingprogram som ryttere gjennomgikk.

Beskyldningene var ekstra alvorlige ettersom US Postal delvis ble sponset av den amerikanske regjeringen.

Etterforskerne - med fryktede Jeff Novitzky i spissen - avhørte en rekke tidligere lagkamerater og folk fra støtteapparatet til sykkelstjernen, deriblant George Hincapie og Tyler Hamilton.

Les også: Nytt toppnavn anklager Armstrong for doping

Anklaget Armstrong for EPO-bruk
Sistnevnte skapte store overskrifter i fjor vår da han ikke bare innrømmet sitt eget dopingbruk, men også sa at han så Armstrong bruke EPO.

Hamilton hevdet også at Armstrong faktisk testet positivt for EPO i 2001, men at dopingprøven ble dysset ned av det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

40-åringen ble flere ganger gjennom sin karriere beskyldt for dopingbruk. Men amerikaneren har hele tiden holdt fast på sin uskyld og brukt manglende positive dopingprøver som hovedargument.

Les også: Mads Kaggestad tror Armstrong kan bli tiltalt

Hevdet sin uskyld
Da Hamilton-saken blåste som verst i fjor, svarte Armstrong med å twitre følgende:

– En over 20 år lang karriere. 500 dopingtester verden over, i og utenfor konkurranse. Aldri en positiv test. Jeg trenger ikke si mer.

Armstrong er en av sykkelsportens aller største profiler og vant Tour de France sju ganger på rad fra 1999 til 2005.

Han la opp direkte etter den siste Tour-triumfen i 2005, men gjorde et overraskende comeback i 2009. Armstrong ble levnet liten sjanse til å vinne Touren igjen, men sjokkerte ved å ta 3. plass i sammendraget samme året.

Armstrong la endelig opp i fjor vinter.

Les også: Dansk syklist forsvarer Armstrong
Les også: - Spillet er over for Lance Armstrong