Ekvatorial Guinea (Foto: AMR ABDALLAH DALSH/Reuters)
Ekvatorial Guinea (Foto: AMR ABDALLAH DALSH/Reuters)

Denne gjengen håper å sjokkere igjen i Afrikamesterskapet

Vesle Ekvatorial-Guinea kan gå til semifinale på bekostning av Elfenbenskysten.

Årets Afrikamesterskap sto i fare for å bli en heller tam affære uten store fotballnasjoner som Nigeria, Kamerun, Egypt og Sør-Afrika.

Men turneringen har tvert imot vist seg frem som en av de beste noensinne med mye drama, flott fotball, lekre scoringer og sjokkresultater hele veien.

Afrikamesterskapet i altomfotball.no: Terminliste | Statistikk

Har imponert i sitt første mesterskap
Mest overraskende er utvilsomt prestasjonen til vertsnasjon Ekvatorial-Guinea.

Vårt mål er å komme oss så langt som overhodet mulig

Nasjonen - med vel 650 000 innbyggere - er med i sitt første Afrikamesterskap noensinne, men har likevel spilt fryktløst og tok seg videre fra gruppespillet på sensasjonelt vist. Nasjoner som Senegal og Libya ble alle slått på veien mot lørdagens kvartfinale.

Les også: Kalou sendte Elfenbenskysten til kvartfinale

Der venter imidlertid fotballstormakten Elfenbenskysten, med stjerner som Didier Drogba og Yaya Touré på laget.

Ekvatorial-Guineas brasilianske landslagssjef, Gilson Paulo, er likevel ingen ydmyk mann før kampen i Malabo.

– Jeg har aldri sett på oss som noen underdog. Kanskje media gjør det, men vårt mål er å komme oss så langt som overhodet mulig, sier han ifølge Reuters.

Gilson Paulo coach of Equatorial Guinea (Foto: Sydney Mahlangu/Pa Photos)
Gilson Paulo coach of Equatorial Guinea (Foto: Sydney Mahlangu/Pa Photos)

Les også: Chelsea-duo ordnet seier for Elfenbenskysten

«Amatørene» mot stjernene
Det ekvatorialguineanske laget har, i motsetning til Elfenbenskysten, ingen internasjonale stjerner i troppen. De fleste spillerne er enten spanskfødte med ekvatorialguineanske foreldre, eller hentet inn fra andre nasjoner.

Og der Elfenbenskysten har spillere som ikler seg draktene til Chelsea, Manchester City og Arsenal, har Ekvatorial-Guinea spillere i heller ukjente klubber som Sony de Elá Nguema, The Panthers og Villaviciosa de Odón.

Den mest kjente er kaptein Rodolfo Bodipo, som spiller det spanske 2. divisjonslaget Deportivo La Coruña.

Kanskje ikke så rart at ivorianerne anses som soleklare favoritter. Men landslagssjef Francois Zahoui tror ikke på noen walk over.

– Fotball handler ikke bare om teknikk. Det handler om fysisk form, taktikk og riktig innstilling. Det blir feil å anta at Ekvatorial-Guinea er et dårlig lag. Vi må holde hodet kaldt og går til kampen med stor ydmykhet, sier han.

Elfenbenskysten har uansett virket faretruende gode i sine kamper, og kan være på god vei mot sin første Afrika-tittel siden 1992. «Elefantene» slapp ikke inn et eneste mål i gruppespillet og tok kontrollerte seirer mot Sudan, Angola og Burkina Faso.

I lørdagens andre kvartfinale møtes Zambia og Sudan, mens oppgjørene mellom Gabon og Mail, samt Ghana og Tunisia, spilles søndag.

Equatorial Guinea (Foto: ALEXANDER JOE/Afp)
Equatorial Guinea (Foto: ALEXANDER JOE/Afp)