ny1-terror-meddommere-F - Tre vanlige borgere skal dømme Breivik

Torsdag ble det klart at det ikke blir oppnevnt fagkyndige meddommere i 22. juli-saken. Dermed skal tre vanlige Oslo-borgere være med på å dømme Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var bistandsadvokat Halldis Winje som 9. januar sendte en begjæring om å oppnevne fagkyndige meddommere under rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Hun ønsket dermed å bytte ut de tre lekdommerne (vanlige borgere uten juridisk utdannelse) med fagpersoner innen psykiatri.

Torsdag besluttet Oslo tingrett at det ikke skal oppnevnes fagkyndige meddommere.

– Tingretten mener behovet for sakkyndighet blir tilstrekkelig ivaretatt gjennom bevisførselen, og peker blant annet på at det er oppnevnt fire rettspsykiatriske sakkyndige, som vil være til stede under hovedforhandlingen og avgi forklaring for retten, skriver tingretten i en pressemelding torsdag.

Arbeidet med å trekke meddommere i saken starter neste uke. Oppgaven med å vurdere meddommerenes habilitet og påberopte fritaksgrunner er ventet å ta lang tid. Hensynet til at oppgaven som meddommer vil stille store krav i forhold til jobb og familie for de aktuelle personene, er en annen grunn til at arbeidet starter allerede neste uke. Tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen skriver i et brev til partene at alle innvendinger mot at retten påbegynner arbeidet med å trekke meddommere må komme før mandag 6. februar.(©NTB)