Gryteretten kan lages med flere forskjellige typer kjøtt.
Gryteretten kan lages med flere forskjellige typer kjøtt.

Elggryte med vintips

Her er Wenche Andersens oppskrift

Wenches oppskrifter kan brukes i mange anledninger. Denne oppskriften kan lages på hjort, rådyr, storfekjøtt eller lammekjøtt.

– Mange tenker at gryteretter er enkle retter, men jeg har ofte litt lyst til å servere noe ved siden av, sier Wenche Andersen.

Til denne retten har hun valgt en smakfull mandelpotetmos, stekt sopp og rosenkål.

Se video av fremgangsmåten i videovinduet øverst på siden.

Stek, ikke kok

En grunnleggende regel når du skal steke kjøtt er å ikke ha for mye kjøtt i panna.

– Hvis det er for mye kjøtt i panna vil temperaturen synke, og kjøttet blir kokt isteden for stekt, sier Wenche.

– Brun heller kjøttet i to-tre omganger.

Gode viner

Christer Berens syntes det var utfordrende å skulle komme med vintips til en typisk gryterett

– Gryteretten er ofte våt, desto våtere gryten er desto vanskeligere er det med vin, sier Christer

Når du drikker vin tar du bort smøremekanismen i munnen. Hvis du spiser tynn gryte eller suppe tar det lenger tid for smøremekanismen og gjenopprettes. Da blir vinen ofte sur og bitter i munnen.

Hvitvin til kokt kjøtt

Hvis man koker kjøttet, ved for eksempel lammefrikase eller fårikål er det best å bruke hvitvin.

Mens hvis kjøttet blir stekt er det bedre med rødvin.

– En gyllen regel er:desto mer fett og fløte du har i gryten, desto kraftigere kan vinen være.

Viltgryte

Dette er en smakfull rett man kan lage med mange forskjellige typer kjøtt.

ca 800 g benfritt mørt kjøtt fra vilt for eksempel elg, hjort eller rein

smør til steking

salt, grovmalt pepper

3 ts tørket timian

5-6 knuste einebær

1 ss tomatpure

2 ½ dl rødvin

Ca 5-6 dl viltkraft

8-10 sjalottløk ev 2-3 løk i båter

1 beger seterrømme

5 skiver sellerirot

6 gulrøtter

Ca 1-2 ss rognebærgele ev rørte tyttebær

maisennamel utrørt i litt vann til jevning

salt , pepper

ca 400 g frisk sjampinjong eller annen sopp

smør til steking

rosenkål

valnøtter , grovhakkede, lettstekt i tørr stekepanne

Slik gjør du det:

Skjær kjøttet i litt store terninger og brun i smør i en stekepanne ( brun i 2-3 omganger , dvs ikke for mye kjøtt i pannen av gangen). Legg det brunede kjøttet over i en gryte, krydre med salt , pepper og timian tilsett tomatpure og surr et par min, tilsett rødvin og kok inn til det gjenstår 2-3 ss rødvin. Tilsett stekt løk, rømme og kraft /vann til det står rett i underkant av kjøttet . Kok opp og la trekke i 30 -40 min.

Del grønnsaker i biter og surr i smør i stekepannen og tilsett i gryten med kjøttet , kok opp og la trekke i ca 15 min til grønnsakene er møre. .

Smak til med rognebærgele eller rørte tyttebær, salt og pepper og ev frisk timian. Om nødvendig jevn med litt maisennamel utrørt i litt kaldt vann.

Del soppen i båter og stek i tørr stekepanne til "vannet" fra soppen fordamper, tilsett smør , dryss på salt og pepper og stek videre til sopp gyllent.

Dryss over gryteretten ved servering. Server med kokt rosenkål med et dryss av "ristede " valnøtter. Kokte poteter eller potetmos av mandelpoteter.

Mandelpotetmos: Skrell og del 10-12 mandelpoteter og 2-3 skiver sellerirot i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet. Tilsett smør og mos til en glatt pure. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Christers vintips til gryterett

Hvit vin

Cono Sur Sauvignon Blanc - Chile

Denne vinen er en god allrounder. Den passer fint til tynnere gryter og til fiskeretter

Røde viner

Sallys Pinch Pinot Noir - New Zealand

Dette er for kjøttgryter som ikke er altfor kraftige. Kanskje en tomatbasert kjøttgryte, men litt syrlighet. Kan også funke til kylling og mager fisk.

Domaine d'Andezon - Frankrike

En tradisjonell, kraftig rødvin. Mange, litt krydrete smaker med mye fylde. Den passer til matretter med mye smak.

Alkoholfri

Lier eple med blåbær

Et veldig godt alternativ når man vil ha noe godt å drikke til maten. Blåbærsmaken i eplemosten passer veldig bra til gryteretter.