Erik Meusburger takker kona Helene for at han lever! (Foto: Privat)
Erik Meusburger takker kona Helene for at han lever! (Foto: Privat)

Erik fikk hjerneslag som 29-åring

Lær deg symptomene som kan redde liv.

– Hun ignorerte heldigvis at jeg forsøkte å bagatellisere at noe var galt, ringte 113, og det reddet nok meg for en fremtidig ufør tilværelse, sier Erik Meusburger til God morgen Norge.

Blodet stopper opp

12 000 mennesker rammes av hjerneslag hvert år i Norge. Hjerneslaget oppstår når blodforsyningen til en del av hjernen stopper opp. Dette fører igjen til vevsdød og tap av hjernefunksjon.

Les mer om hjerneslag på nettsidene til Norsk helseinformatikk.

Var svimmel og kvalm

Erik Meusburger grep tak i rekkverket da det svimlet for ham.  (Foto: Privat)
Erik Meusburger grep tak i rekkverket da det svimlet for ham. (Foto: Privat)

Erik Meusburger stod tidlig opp en morgen. Han kjente seg svimmel og følte at han skulle besvime. Erik satte seg ned i trappen og da skjønte kona Helene at noe var galt.

– Han snøvlet og hørtes ut som om han var skikkelig full, forteller Helene.

– En så stor og handlekraftig mann som Erik behøver normalt ikke hjelp til noe. Noe var galt, sier Helene Bjerrum-Meusburger til God morgen Norge.

Hun innser at hun alene og med tre små barn, ikke har så mange muligheter for å hjelpe mannen sin. Bestemt ringer hun 113.

Les også:– Bedre å dø enn å leve med slike bivirkninger

Lær deg symptomene

– Helenes raske reaksjon og det at hun ignorerte meg da jeg sa at det sikkert gikk over, reddet meg fra et liv som ufør. Jeg kan bare takke henne for hver eneste dag, sier trebarnspappaen om konen.

Hvis ett eller flere av disse symptomene plutselig oppstår, RING 113!

F - ansiktslammelse, smiler skjevt A - lammelse i arm eller bein S - språkvansker, finner ikke ord T - taleproblem, utydelig tale

Hvis ett eller flere av disse symptomene plutselig oppstår, RING 113!

F - ansiktslammelse, smiler skjevt

A - lammelse i arm eller bein

S - språkvansker, finner ikke ord

T - taleproblem, utydelig tale

Seksjonsoverlege ved Slageneheten, AHUS, Ole Morten Rønning, sier at det er livsviktig at hjerneslagpasienten får rask behandling.

– Disse symptomene bør man lære seg å se etter, da kan du redde liv.

Les også: Sliter med senskader etter kreftbehandling

Rask reaksjon redder liv

plakatfast
plakatfast

Erik Meusburger fikk trombolysebehandling, en blodpropp-oppløsende behandling som må gis innen 4,5 timer etter at symptomene på et hjerneslag har startet.

– Pasienten må så fort som mulig til nærmeste sykehus. Er det en hjerneblødning kan det ikke gis blodproppoppløsende behandling, forklarer seksjonsoverlege ved Slagenheten, Ole Morten Rønning.

Sjansen for å løse opp blodproppen øker jo tidligere behandlingen gis. 50 prosent av de som får trombolyse blir mye bedre i løpet av et døgn og over halvparten klarer seg mye selv etter tre måneder.

Ole Morten Rønning svarte på nettprat. Les svarene her: