Raio Piiroja (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Raio Piiroja (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

Vålerenga etterforskes for enda en overgangssak

Skatt Øst på besøk i klubbens lokaler.

Vålerenga har hatt overgangssaken vedrørende Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til VIF hengende over seg de siste månedene, men nå granskes osloklubben for nok en overgangssak.

Denne gangen er det den såkalte «skattesaken» som startet med mistanke om Fredrikstads skattejuks i forbindelse med lønnsutbetalinger fra FFK til Raio Piiroja mens estlenderen var i klubben.

LES OGSÅ: Seksdobler innsatsen i skattesaken i Fredrikstad

Skatt Øst på Valle
Torsdag var Skatt Øst på Valle for å hente ut dokumenter fra VIFs lokaler, melder NRK.no.

Skattemyndighetene skal gå gjennom alle overganger Vålerenga har gjennomført til og fra den estiske klubben Flora Tallinn på begynnelsen av årtusenskiftet, grunnet mistanker om at det ble gjort forsøk på skatteunndragelse i forbindelse med overgangene. Noen av disse overgangene gjelder Glenn Atle Larsen, Tor Henning Hamre, Kristen Vikmäe og Raio Piiroja.

– Ting skjedde veldig fort. Dette er i tråd med etterforskningen som pågår, hvor vi ønsker å se på overganger som særlig gjelder estiske spillere og klubber, bekrefter Jan Egil Kristiansen, direktør i Skatt Øst, til tv2.no

LES OGSÅ: Femte person siktet i skattesaken

Siem trekkes inn i saken
På det aktuelle tidspunktet som skal granskes var det nåværende generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, som var klubbdirektør i Vålerenga.

– Det er ikke mange personer i toppen av Fotball-Norge som ikke er under etterforskning nå?

– Det forholder ikke vi oss til. Vi fokuserer på hvilke klubber og spilleroverganger det er snakk om, sier Kristiansen til tv2.no.

Et av punktene Skatt Øst skal gå gjennom er mistanken om at millionbeløp er blitt overført til Piirojas agentselskap Sport & Netgroup i Estland i forbindelse med estlenderens overgang til Fredrikstad i 2004. Det var i 2003 at Piiroja var på lån i Vålerenga fra Flora Tallinn, før han i 2004 ble solgt til Fredrikstad.

– Vålerenga har invitert Skatt Øst til samtaler, og det er både positivt og en naturlig konsekvens av at det blant annet er snakk om samme spiller (Piiroja, red.anm) som de mener at det har skjedd noe galt med i en annen klubb. Så dette anser jeg både som riktig og uproblematisk, sier Kjetil Siem til tv2.no.

– Ingen bevisste lovbrudd
Han har følgende å si om sin egen tid i VIF-ledelsen.

– Det viktigste er at denne gjennomgangen blir gjort og at vi får satt et punktum, uansett utfall for å si det på en brutal måte, så er det viktig for norsk fotball. Det jeg kan garantere er at det ikke har skjedd noe lovbrudd i Vålerenga i den tida jeg var der, av noe nivå som er bevisst. Om det er noe vi kunne gjort annerledes er ikke godt å si, men jeg har god samvittighet her jeg sitter nå, så får vi se om jeg har like god samvittighet når denne saken er avsluttet, sier han.

– Når du sier «ikke bevisste lovbrudd» - hva mener du med det?

– Hva vil du jeg skal svare på det? Jeg kan ikke sitte her og si at alt var til punkt og prikke i mine fire år i Vålerenga, at et hvert komma var riktig. Det er jo arrogant å påstå med 100 prosents sikkerhet at alt var riktig! Men vi gjorde så godt vi kunne og alt var revisorgodkjent og alt var styregodkjent. Når du stiller et oppfølgingsspørsmål på den måten indikerer du at det er noe muffins.

– Vi har hvert fall ikke gjort noe lovbrudd bevisst, og uten å spekulere videre i det så håper jeg at vår bevissthet har vært ved sine fulle fem, og at alt er gjort riktig, sier Siem.

NFF varslet før jul at de vil igangsette en egen gransking av alle fotballoverganger fra 2007 og fram til i dag. Dette arbeidet er ikke kommet i gang, men Siem forteller at rammeverket for et slikt mandat er lagt.

– Den gjennomgangen blir styregodkjent forhåpentligvis på neste styremøte i NFF, og da vil det arbeide begynne så snart som mulig, sier generalsekretæren.