torjohelp_web (Foto: Line Sandvik)
torjohelp_web (Foto: Line Sandvik)
TorJoRaluca_1024 (Foto: Line Sandvik)
TorJoRaluca_1024 (Foto: Line Sandvik)

Livstruende syk i ambulansen fikk Tor Jo ideen til en livreddende app

App'en er gratis og kan bety forskjellen på liv og død.

– Mens jeg lå i ambulansen hørte jeg det medisinske personellet diskutere om de skulle gi meg blodfortynnende behandling. Det kunne kostet meg livet, forteller Tor Jo Riise Meyer oppfinner og gründer bak mobil-app'en iMEDI24.

Les også: Slik unngår du at mobilen din blir hacket

Fikk blodpropp

På et fly, på vei hjem fra Spania, ble Meyer plutselig dårlig. En blodpropp hadde festet seg i lungene, og etter landing i Oslo ble han i hui og hast sendt videre til sykehus i ambulanse.

Fordi Meyer allerede var under blodfortynnende behandling kunne en ekstra dose være livsfarlig for ham.

– Heldigvis fikk jeg revet av meg surstoffmaska og formidlet dette til ambulansepersonellet. Jeg tør nesten ikke tenke på på hva som kunne skjedd dersom jeg ikke hadde klart det, minnes Meyer.

Les også: – Snart vil mobilen være en fjernkontroll for livet ditt

Kreativt sykeleie

Denne skremmende hendelsen satte tankene og kreativiteten i høygir, og allerede før ambulansen var fremme ved Bærum sykehus hadde Meyer den grunleggende ideen til app'en klar.

Det påfølgende sykehusoppholdet på to uker brukte han flittig.

– Jeg snakket med alt av leger og helsepersonell for å få mest mulig informasjon om hvordan en slik app burde være, forteller Tor Jo som allerede hadde det perfekte utgangspunktet med en solid bakgrunn i datautvikling.

Les også: Trine Grung kjøper designtjenester på nett fra Indonesia

Enkel å bruke

I enkle trekk fungerer app'en slik:

Befinner du deg i en nødsituasjon eller er i ferd med å miste bevisstheten trykker du på alarmknappen på telefonen. Lokaliserings-opplysninger fra telefonen vil da finne din geografiske posisjon og ringe nødnummeret til nærmeste alarmsentral i det landet du befinner deg i.

Dine nærmeste pårørende vil bli informert via SMS om at du er i en nødssituasjon og hvor du befinner deg.

Kritiske medisinske opplysninger vil vises på skjermen på det språket som brukes der du befinner deg, eller på engelsk hvis det er et språk som ikke finnes i systemet.

I tillegg vil en melding gå til iMEDI24s samarbeidspartner Hjelp24 som vil kontakte aktuelt helsepersonell og tilby utvidet nødvendig helseinformasjon som du har lagret sikkert i systemet deres på forhånd.

Les også: Bipper-gründer lager trygghetsalarm til unge jenter

Kryptert informasjon

Ifølge Meyer er det ingen risiko for at sensitiv informasjon faller i feil hender.

– Det er kun den aller viktigste informasjonen som vil vises på telefonen når du trykker på alarmknappen. Det kan være informasjon om kroniske sykdommer eller penicillin-allergi, slike ting man gjerne bærer informasjon om i lommeboken.

Utvidet helseinformasjon som man har lagret, er kryptert.

– Vi bruker de samme sikkerhetsystemene som nettbanker for den informasjonen, forsikrer Meyer.

Les også: Her er appene du MÅ ha

Gratis app

Sammen med kona Raluca, som er arkitekt, ferdigstile Tor Jo app'en før jul med støtte fra blant annet Innovasjon Norge og Ål kommune.

Den er gratis og tilgjengelig for brukere av iPhone og Android-telefoner, men nå skal tilbudet utvides til Windows 7 og Blackberry, og i løpet av februar skal oppfinnelsen ut til resten av Europa.

– Hvordan skal dere tjene penger på en gratis app?

– Når brukere registrerer seg får de en personlig nyhetsside opp på sin profil. Her kan annonsører nå brukerne direkte. Men det er viktig å presisere at annonsene går automatisk til dem som har oppgitt visse søkeord og helsetilstander på sin profil, og annonsørene vil aldri ha tilgang til hvem disse brukerne er, presiserer Meyer.