us-facebook-børs-F - Facebook klar for børsnotering

Facebook gjør seg klar for å innta børsen, og det er forventet at IT-giganten kan hente inn 5 milliarder dollar på børsnoteringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Facebook leverte onsdag inn de nødvendige papirene til det amerikanske finanstilsynet, som skal godkjenne børsnoteringen. I den anledning har virksomheten offentliggjort en rekke tall, blant annet at den i 2011 hadde en omsetning på 3,7 milliarder dollar, og et overskudd på 1 milliard, ifølge TV-kanalen CNN.

På Wall Street var det Facebook-feber før stengetid, og kursene steg i forventning. Kunngjøringen kom rett etter stengetid på børsen, men før søknaden ble levert inn var det spekulasjoner i finansverden om at Mark Zuckerbergs selskap kunne få en samlet markedsverdi på mellom 75 og 100 milliarder dollar.

Facebooks børsintroduksjon blir sannsynligvis den største for et IT-selskap i USAs historie. Til sammenligning fikk den nåværende rekordinnehaveren Google 1,8 milliarder da de gikk på børs for noen år siden.

Det som opprinnelig startet som en digital versjon av studentenes «blå bok» på Harvard University i 2004, har utviklet seg til et sosialt nettverk med 845 millioner daglige brukere over hele kloden. (©NTB)