Lars Sivertsen Martin O'Neill
Lars Sivertsen Martin O'Neill

Sunderland under O'Neill er Premier Leagues beste lag

... men TV 2-blogger Lars Sivertsen tror ikke Martin O'Neill er rett mann for klubben på lang sikt.

Da Martin O'Neill ledet Sunderland for første gang 11. desember hadde laget elleve poeng på 14 kamper. Siden det har «the Black Cats» tatt 19 poeng på ni oppgjør.

I den perioden er det ingen som har tatt flere poeng enn O'Neills menn.

Les også: Se Sunderland-spissens årets mål-kandidat

Manchester United har riktignok to poeng mer om man tar med kampene spilt 10.desember, men kontrasten mellom Sunderland før O'Neill og Sunderland under O'Neill er stor.

Vellykket trenerskifte
Å skifte manager i et forsøk på å forbedre klubbens resultater er ikke et uvanlig fenomen i fotball. For Sunderland ser dette trenerskifte ut til å ha vært meget vellykket, så langt.

TV 2-blogger Lars Sivertsen skrev etter ansettelsen av O'Neill at han var skeptisk til 59-åringen på lang sikt, noe han fremdeles er.

– Jeg er ikke overrasket over at O'Neill lykkes tidlig. Han er en fantastisk motivator som gjør ting på en enkel måte for spillerne, sier Sivertsen til tv2.no.

Han tror også at effekten av en ny manager gir en mental effekt med en ny giv i gjengen. Følelsen av fremgang umiddelbart har gitt Sunderland en kickstart.

– Det er på lang sikt jeg er mer skeptisk. Han kan godt klare å etablere Sunderland trygt innenfor topp ti, men om klubben har høyere ambisjoner på er ikke O'Neill rett mann, tror Sivertsen, som blogger under navnet «Fjordball».

Lars Sivertsens blogg etter ansettelsen: – To skritt frem og ett tilbake

Fraizer Campbell feirer etter å ha sendt Sunderland i føringen med et vidundermål. (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Fraizer Campbell feirer etter å ha sendt Sunderland i føringen med et vidundermål. (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

Solid karriere
Sivertsen synes O'Neill har en god CV med solide prestasjoner i sin managerkarriere, men at ufornuftig pengebruk preger trenerhistorien hans.

Martin O'Neill kom først inn på den største engelske fotballscenen med Leicester City, et lag han ledet til sterke plasseringer i Premier League.

Deretter tok Nord-Iren over det skotske storlaget Celtic, og ledet de til tre seriegull, samt tre skotske cupgull. Celtic var også i en UEFA-cupfinale som de tapte mot José Mourinhos Porto.

Les også: Fans og gammel helt: – O'Neill kan snu Sunderland-krisen

I 2005 returnerte manageren til Premier League, denne gang til Aston Villa. O'Neill ledet Aston Villa til tre sjetteplasser på rad og en ligacupfinale, men sa opp jobben etter uenigheter med klubbformann Randy Lerner i august 2010.

– Tre sjetteplasser er en god prestasjon, men selv om han brukte mye penger på spillerkjøp og -lønninger klarte han ikke å ta klubben det neste steget, sier Lars Sivertsen.

– Utdatert lederstil
I desember tok manageren, som startet den profesjonelle trenerkarrieren i Wycombe, jobben i Sunderland, en klubb han var tilhenger av som barn.

TV 2-bloggeren tror ikke Martin O'Neill er nyskapende nok til å ta Sunderland langt i sesongen som kommer.

– Lederstilen til O'Neill er litt utdatert. Man vil aldri rykke ned med han ved roret, men for å konkurrere helt i toppen om du ikke er den største klubben selv så må du gå litt nye veier som Udinese i Italia, eller Tottenham for noen år siden. Tørre å satse på unge spillere med eksepsjonelt talent, som Tottenham gjorde med blant andre Gareth Bale og Luka Modric, sier «Fjordball».

Han mener det kommer mye an på ambisjonsnivået til Sunderland. Om de er fornøyd med litt over middels plasseringer i Premier League er O'Neill en bra mann, men at Sunderland har potensial til noe mer.

– Det er en ganske stor klubb, med et bra tilskuersnitt og relativt bra med penger. De har en mulighet å nå toppen, men de må tenke nytt, avslutter Sivertsen.

Les også den siste bloggposten til Fjordball om fotballbråket i Egypt: Payback i Egypt?