Filippinske soldater ved et sjekkpunkt på Jolo, som er ekstremistseparatistenes høyborg. (Foto: Al Jacinto/Ap)
Filippinske soldater ved et sjekkpunkt på Jolo, som er ekstremistseparatistenes høyborg. (Foto: Al Jacinto/Ap)
sy7730c7_2 (Foto: SCANPIX)
sy7730c7_2 (Foto: SCANPIX)

Ivan stupte bort fra islamistenes kidnappingsbåt

Det får briste eller bære, tenkte kidnappet naturfotograf.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens kidnapperne fra den fryktede islamistiske geriljaen Abu Sayyaf tok ham med i en speedbåt mot en opprørerleir sør på Filippinene, tenkte Ivan Sarenas at han ikke ville komme fra det i live.

I et dristig øyeblikk tok han mot til seg og stupte ut av båten og håpet at de ikke ville skyte mot ham.

FLYKTET: Fuglevennen og naturfotograf Ivan Sarenas kom seg unna. (Foto: Mark Wallbank/Afp)
FLYKTET: Fuglevennen og naturfotograf Ivan Sarenas kom seg unna. (Foto: Mark Wallbank/Afp)

Den 35 år gamle naturfotografen ble kidnappet sammen med de to europeiske turistene Ewold Horn fra Nederland og sveitsiske Lorenzo Vincuguerra mens de var ute for å se etter en ekstremt sjelden og utrydningstruet neshornfugl. Sarenas var med som guide for de to.

Mens Sarenas onsdag klarte å flykte, er de to andre fortsatt savnet.

– Jeg er fortsatt traumatisert. Jeg føler skyld og er bekymret for reisefølget mitt, sier han i et intervju med nyhetsbyrået Associated Press.

Overrumplet

Området de ble kidnappet i, Tawi-Tawi, er viden kjent for sine vakre strender med krystallklart vann. Men som med resten av de urolige områdene sør på Filippinene er ikke turistnæringen spesielt stor. Til dét har årevis med vold, kidnappinger, bombeangrep og intense kamper mellom regjeringsstyrker og muslimske opprørere satt for dype spor.

De tre hadde tilbrakt tre dager i en skog i fjellet. På vei tilbake til provinshovedstaden Bongao onsdag ble de overrasket av fem bevæpnede desperadoer, forteller Sarenas.

Etter å ha blitt flyttet over i en annen båt et par timer senere, var de plutselig på vei nordover mot øya Jolo, hvor den skruppelløse Abu Sayyaf-geriljaen har sin base.

– Jeg antok at vi var på vei dit. Da ble jeg veldig redd, fordi jeg visste at livet mitt ikke var verdt noe som helst i det vi kom dit, forteller han, med medienes rapporter om halshugging av gisler friskt i minne.

Sarenas forteller at han fortalte Horn og Vinciguerra om planen sin.

– «Gå! Lykke til», sa de.

(Artikkelen fortsetter)

Abu Sayyaf har vært aktive i mange år. Denne mannen ble pågrepet i 2004, mistenkt for å ha en sentral rolle i geriljaen. (Foto: STR/AP)
Abu Sayyaf har vært aktive i mange år. Denne mannen ble pågrepet i 2004, mistenkt for å ha en sentral rolle i geriljaen. (Foto: STR/AP)

Les også: To unge, svenske par drept i kollisjon med fiskebil

Krever selvstyre

Da de på et punkt var vel 600 meter fra land, tok han sjansen. Han så tre små båter med fiskere om bord, og sjanset på at han ikke ville bli skutt med så mange vitner rundt.

Han trakk unna en presenning som var lagt over han og de to europeerne, kastet seg til siden og stupte deretter i vannet.

– Jeg dykket langt ned siden jeg var redd for å bli truffet av skudd, sier Sarenas. Ingen skudd ble imidlertid løsnet, og han ble hjulpet i land av fiskerne.

Muslimske opprørere har i årevis kjempet for selvstyre sør i det som først og fremst er et kristent land. Av opprørerne er Abu Sayyaf den mest voldelige grupperingen.

Tawi-Tawi-guvernør Sadikul Sahali opplyser at det fugleinteressert følget ble fulgt av en kommuneansatt og en ubevæpnet polititjenestemann, ettersom turistene nektet væpnede vakter å være med.

Les også: Minst 73 døde og 1000 skadet i fotballopptøyer