Kristin Størmer Steira (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Kristin Størmer Steira (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Steira for tynn til å gå løp

Langrennsløperen Kristin Størmer Steira (30) får ikke lov til å gå verdenscuprennene i Rybinsk fordi hun er for tynn.

Steira har fått startnekten fordi hun har en lavere BMI enn det som er anbefalt, skriver Dagbladet. Hun har vært gjennom en tung vinter med blant annet sykdom etter Tour de Ski og samlivsbrudd.

– Til sammen ble det rett og slett for mye for meg. Etter å ha kjørt meg i kjelleren i Touren, vært syk og i tillegg gjennomlevd et samlivsbrudd, var jeg langt nede både fysisk og psykisk. Jeg kan godt innrømme det, for det er slik det var, sier Steira til Dagbladet.

Les også: Kristoffersen etter Johaugs NM-gull: – Kowalczyk ville ikke hatt en sjanse

– Det ble svært lite med søvn og lite med mat. Jeg sa til meg selv at jeg måtte spise, men jeg hadde ingen matlyst. Samtidig trente jeg. Jeg brukte treningen som terapi på meg selv. På skiturene fikk jeg klarnet tankene. Men det sier seg jo selv at en går ned i vekt av mye trening kombinert med lite mat og lite søvn. Og siden jeg ikke akkurat hadde så mye å tære ned på fra før heller, så bikket jeg under grensen, forteller 30-åringen.

Både Steira, lege Hans-Petter Stokke og ernæringsfysiolog Heidi Holmlund i Olympiatoppen påpeker at det ikke er snakk om spiseforstyrrelse.

– Dette må ikke forveksles med spiseforstyrrelse. Det er en vektforstyrrelse. Disse jentene forbrenner 4-5000 kalorier i døgnet med det aktivitetsnivået de ligger på. Det krever et stort næringsinntak for å kompensere det. Kristin har gjort en for dårlig jobb med energibalansen i denne perioden, sier Stokke til Dagbladet. (©NTB)