TV: Harald Eia og Bård Tufte Johansen klare med nytt tv program. (Foto: Jo Bentdal / )
TV: Harald Eia og Bård Tufte Johansen klare med nytt tv program. (Foto: Jo Bentdal / )

Slår tilbake mot «Brille»-kritikken

– Minoriteter har vært tema i tre av nitti minutter, konstaterer Tufte Johansen.

I Harald Eias humorprogram «Brille» på NRK fleipet Atle Antonsen og Tore Sagen om jøder og samer sist uke. Flere har reagert kraftig på minoritetsspøkene, og inntil onsdag var det kun Atle Antonsen som hadde tatt til motmæle mot kritikerne.

Les også: – Flau over at jeg ikke var enda drøyere

Slår tilbake

Nå bryter imidlertid Bård Tufte Johansen tausheten, og sier følgende om kritikken som oppsto etter forrige «Brille»-episode:

– «Brille» er jo et panelshow hvor komikere improviserer, så det er klart at hvis alle skal gå oss etter i sømmene og ta alt i verste mening, så kan det sikkert produseres førstesideoppslag hver uke, sier han til Klassekampen onsdag.

Tufte Johansen sier at de ikke hadde regnet med kritikk etter forrige program.

– Vi hadde en kort spalte om Koshermat i andre episode av Brille, altså mat som sees på som uren for ortodokse jøder. Vi hadde sjekket opp fakta med forstanderen i det Mosaiske trossamfunn. Han synes dette ble artig, og vi fikk heller ingen andre reaksjoner, før det plutselig kom en kronikk i Dagens Næringsliv, sier han, og legger til at de i etterkant tar en runde på hvorvidt alt er håndtert riktig.

Les også: Atle Antonsen: – Jeg blir mer usikker for hver gang

– Kun tre minutter

Komikeren tror ikke de har vært med på å flytte grenser i forhold til hva som er greit å si om minoriteter.

– Det ligger mye komedie i å generalisere og tulle med fordommer. Men vi har så langt laget 90 minutter med «Brille», minoriteter har vært tema i tre av de minuttene. Vi kan ikke skjønne at dette vil flytte noen grenser; det ville jo vært trist i så fall. Så sterk påvirkning har vi ikke, sier han til avisen.

Les også: – NRK ville ha oss tilbake selv om «Storbynatt» skapte bråk

– Ikke greit

Kritikken etter forrige program kom fra flere hold.

– Det er ikke greit å tulle med dette. Jeg har ikke særlig sans for det, og synes heller ikke det er nødvendig. Jeg setter ikke stor pris på dette, sa tidligere stortingspresident Jo Benkow til Dagbladet.

Vitsingen fikk også krass kritikk fra postdoktor ved Sosialantropologisk Institutt ved UIO, som reagerte på at vitsingen frembringer ubehag, og at fleipingen ikke er soleklar, og dermed problematisk.

Les også: Harald Eia måtte roe nervene under TV-innspilling