visning av leilighet (Foto: Erichsen, Jarl Fr./NTB scanpix)
visning av leilighet (Foto: Erichsen, Jarl Fr./NTB scanpix)

Stigende boligpriser gir skyhøye leiepriser

Ond sirkel for unge i etableringsfasen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Nyhetene har snakket med studenten Kristoffer Aardal Hanssen som leier på Majorstuen i Oslo sammen med to venner. Det blir dyrere og dyrere for hvert år.

Blitt mye dyrere

– Da jeg flyttet til Oslo i 2008 var vi tre stykker som leide sammen, og betalte mellom 12.000 og 13.000. I dag er vi også tre, men betaler 18.000. Det er klart at vi har merket den prisstigningen ganske markant, sier han. Han tviler på at han vil bli i stand til å kjøpe noe eget på mange år.

I dag ble prisstatistikken for januar lagt frem. Tallene viser en økning på fire prosent sammenliknet med desember i fjor.

Nå spår meglerbransjen at boligprisene flater ut – mens leieprisene fortsetter oppover.

Problemer med å kjøpe

Studenten Kristoffer må leie i Oslo sammen med to venner.  (Foto: TV 2 )
Studenten Kristoffer må leie i Oslo sammen med to venner. (Foto: TV 2 )

Ifølge kommunikasjonssjef Nico Farmakis i Utleiemegleren steg leieprisen mellom seks og syv prosent i 2011, og ekspertene mener at de kommer til å stige minst like mye i året som kommer, fordi bankenes nye krav om 15 prosent egenkapital vil presse flere inn i leiemarkedet.

Når det blir vanskeligere for førstegangskjøpere å få lån, må de bo lenger i leieboligen sin. Da opptar de kapasitet i et fra før av presset leiemarked. Da stiger prisene ytterligere for unge uten velstående foreldre, og det blir en ond sirkel.

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim er også bekymret for utviklingen.

– De kommer seg ikke inn på boligmarkedet, men må leie. Det betyr at de må ut med mange tusen hver måned, og ikke får lagt seg opp noe egenkapital.