Raio Piiroja (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Raio Piiroja (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Seksdobler innsatsen i skattesaken i Fredrikstad

Men treg saksgang hos estiske skattemyndigheter forsinker etterforskningen.

Skatt Øst har utvidet etterforskningsgruppa som arbeider med den såkalte skattesaken, som startet med mistanke om skattejuks i forbindelse med lønnsutbetalingene til Raio Piiroja, fra én til seks personer. Dette har skjedd i tråd med at saken har økt i omfang, forteller skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst.

– Vi hadde først én dedikert person som jobbet med selve Piiroja-etterforskningen, men nå er saken blitt såpass stor at vi utvider til seks personer. Bakgrunnen er at det har blitt mye mer jobb med saken. Det er seks klubber involvert her, så det er mye materiale, sier Kristiansen til tv2.no.

Ser etter samme mønstre
Det var Fredriksstad Blad som først meldte om utvidelsen i onsdagens papirutgave. Foreløpig vil ikke Kristiansen si om det vil komme flere siktelser i nær fremtid.

– Vi går nøye etter i sømmene for å se om det har blitt gjort det samme i de andre klubbene. Så dette er det vi kaller en opprioritering av saken, forklarer han.

Både Tromsø, Sogndal, Aalesund, Hønefoss og Bodø/Glimt er under etterforskning for tilsvarende forhold som Raio Piiroja og Fredrikstad. Foreløpig er disse på Skatt Øst sitt bord i Moss, og ikke under politietterforskning, men de to instansene arbeider tett sammen.

– Vi er på undersøkelsesstadiet i forhold til de spillerne som er hentet fra Estland, og vi ser etter samme type mønstre som det vi fant i Fredrikstad. Fakturarer, betalinger, transaksjoner i forbindelse med de aktuelle agentene og lignende, er materialet vi nå studerer, sier Kristiansen.

– Men vi ser også på andre land og spillere enn de estiske, legger han til.

Venter fortsatt på Estland
Skatt Øst venter fremdeles på materiale fra estiske skattemyndigheter. Det var informasjon herfra som gjorde at man valgte å ta ut siktelse mot Raio Piiroja i desember.

– Vi er helt avhengige av materiale fra Estland. Jeg vil ikke spekulere i hva som skjer dersom vi ikke får det vi trenger, men det var altså informasjon fra estiske myndigheter som gjorde at vi fikk et gjennombrudd i Piiroja-saken, sier Kristiansen.

– Går saksbehandlingen tregt hos deres estiske kolleger? De virket ikke videre interessert i saken da TV 2 Sporten var der nede i desember?

– Denne type utveksling er ofte tidkrevende. Ifølge regelverket skal vi få utlevert det vi ber om innen 90 dager, og den fristen er de foreløpig godt innenfor. Men vi skulle gjerne sett at ting gikk litt fortere, ja, vedgår Kristiansen.