ny1-fra-lov-utkast-F - Sarkozy åpner for å skrive om folkemordlov

Dersom forfatningsdomstolen i Frankrike avviser loven som forbyr fornektelse av folkemordet på armenerne, vil president Nicolas Sarkozy levere et nytt forslag, ifølge regjeringskilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det franske senatet vedtok forrige uke et kontroversielt lovforslag som gjør det straffbart å fornekte folkemordet på armenerne under første verdenskrig. En rekke franske politikere fra begge kamre av nasjonalforsamlingen har bedt forfatningsdomstolen om å gå gjennom loven.

– Presidenten har sagt til regjeringen at han straks vil levere et nytt utkast hvis forfatningsdomstolen avviser loven, sier en anonym minister til nyhetsbyrået AFP.

Forrige ukes vedtak ble møtt med sterke reaksjoner fra Tyrkia, som mener drapene som fant sted i Det osmanske riket, ikke kan omtales som folkemord.

Mens Armenia sier at opptil 1,5 millioner armenere ble drept i 1915 og 1916, mener Tyrkia at det riktige tallet er 500.000. Tyrkiske myndigheter argumenterer også med at mange av ofrene sultet i hjel og at drapene var en følge av at armenerne støttet russiske invasjonsstyrker.

Den nye loven i Frankrike innebærer at en avvisning av folkemordet vil kunne straffes med fengsel i opptil et år og en bot på over 300.000 kroner. (©NTB)