forsideMGP
forsideMGP

– De melder seg på for å gjenopplive en døende karriere

Derfor deltar tidligere talentprogram-stjerner i «Melodi Grand Prix».

Lørdag kunne vi se de tidligere X-factor deltakerne Tommy Fredvang og Rikke Lie på scenen under delfinalen i «Melodi Grand Prix».

De er langt ifra de første talentprogram-deltakerne som prøver seg i Grand Prix.

Tidligere har vi blant annet sett Tone Damli Aaberge , Bjørn Johan Muri, Håkon Njøten, Maria Haukaas Mittet og Gaute Ormåsen i den folkekjære konkurransen.

– Artist-Norge er for lite

Musikkekspert og forfatter av «Store rock- og popleksikon» Jon Vidar Bergan mener han har svaret på hvorfor tidligere «Idol», «X Factor» og «Norske talenter» deltakerne melder seg på «Melodi Grand Prix».

– De har fått en smak på stjernelivet og de er blitt sett opp til. De har erfart at det går an å lykkes i en slik konkurranse og de vil tilbake i rampelyset ved å prøve igjen, sier han til «God kveld Norge».

Les også: Slik har det gått for årets «Idol»-deltakere

– De har utstråling og ålreite stemmer

Bergan tror flere av de tidligere talentprogram-deltakerne blir håndplukket.

– I Grand Prix foregår det i hovedsak sånn at låtskriverne plukker ut ansikter de vil skal fremføre sangene. Og disse menneskene har de sett på TV før, og de har sett at de har klart seg bra. Man kan trekke alle disse menneskene over en kam: De har utstråling, de har ålreite stemmer og de er alle helt avhengige av andre.

Bergan har en klar oppfatning av årets «Melodi Grand Prix»-artister.

– Mitt inntrykk av årets artister er at halvparten er stjerner på vei til å få seg en karriere – den siste halvparten er de som prøver å gjenopplive den.

Derfor lykkes de ikke

Musikkekspert Jon Vidar Bergan er overbevist om at grunnen til at berømmelsen de har fått gjennom slike talentkonkurranser fort falmer, er at artistene aldri skriver sine egne låter.

– Kurt Nilsen er unntaket, men han er jo et enormt talent. De aller færreste klarer seg, folk husker jo knapt Kjartan Salvesen og Glenn Lyse.

– De blir bare produkter som selger plater første uka, og så går det rett ned. Og karrieren synker etter. Tidligere ble jo vinnerne av tv-programmene i det minste sikret en plate, nå er de bare garantert et singelslipp. Plateselskapene tør ikke engang ta sjansen på et helt album lenger.

– Er det taktisk å melde seg på MGP for å få en oppsving på karrieren?

– Nei! Svarer Bergan bastant. Og legger til:

– Det blir jo åpenbart ikke noe karriere ut av det heller.

Jon Vidar Began har et tips til artistene:

– Å skrive sanger selv er den eneste måten å lykkes på.

Les også: – De fleste er middelmådige

«X-Factor» deltaker er helt uenig

Rikke Lie, på sin side, mener at Artist-Norge er såpass lite at man må benytte seg av alle arenaer for å lykkes.

RIKKE
RIKKE

– Det er veldig få muligheter for artister som vil komme seg opp og fram. Man må bare gripe de mulighetene man får, og Melodi Grand Prix er en stor arena. Ved å bli med kan enda flere få øynene opp for meg og musikken min, før hun legger til:

– Det er jo en bransje man blir fort sett og fort glemt. Det kommer hele tiden nye talentprogram og nye up and coming artister og det gjelder å holde seg aktuell.

Rikke Lie kom på niende plass i «X Factor», men fikk likevel platekontrakt med en gang. Hun tror det henger sammen med at hun allerede visste hvem hun var som artist – og at hun allerede hadde skrevet nok låter til en hel plate. Hun hadde aldri sett for seg at Melodi Grand Prix kunne være noe for henne, forteller hun til «God kveld Norge».

– Selve konkurranse aspektet er fryktelig utleverende og skummelt. Men før jeg ble med i «X Factor» forsøkte jeg å gjøre det på gamle måten. Jeg har banket på mange dører og kontaktet mange plateselskap, men det er ikke sånn musikkbransjen er lenger. Når man ikke lykkes må man prøve igjen. Det er de som vil det mest og som jobber hardest som klarer seg, det gjelder å være beintøff, sier hun til TV 2.

Lie er lei av de som ser ned på artister som deltar i tv-program for å få seg en karriere. .

– Jeg blir litt kvalm av at man skal se ned på folk som er med på sånne konkurranser, for da skjønner de ikke hva bransjen handler om. Det flyter over av folk som vil blir sett, og da må man prøve seg i alle arenaer.

Lie har en ting å si om konkurranser som «X-factor» og Grand Prix:

– Man må selge sjelen sin, men det er det verdt.

Les også: Hylling av The Voice

Disse har forsøkt seg på MGP-comeback

Lista er lang og dette er bare noen av de tidligere «Idol», «X Factor» og «Norske talenter» deltakerne som har deltatt i «Melodi Grand Prix».

Bjørn Johan Muri kom på andreplass i idol i 2005 og det var stille rundt sunnmøringen fram til han deltok i «Melodi Grand Prix» med låta «Yes Man».

Muri kom på fjerdeplass i den nasjonale finalen, mens låta havna på 1. plass på singellistene og solgte til platina.

Lene Alexandra Øien kom til finalerundene i første sesongen i Idol, siden har hun vært med på «Melodi Grand Prix» to ganger, i 2008 og 2010. Henholdsvis med sangene «Sillycone Valley» og «Prima Donna».

Håkon Njøten kom på femteplass i Idol i 2004 og tapte mot blant annet Sandra Lyng Haugen og Kjartan Salvesen.

Senere hadde han en kort suksess med bandet «The Micropops».

I 2010 deltok Njøten i Grand Prix med bandet «The Diamond», men kom seg ikke videre fra delfinalen.

Les også: Idol-Jenny syk – plata utsatt

Maria Haukaas Mittet er den eneste av de mange talentprogram-deltakerne som faktisk har kommet seg til topps i «Melodi Grand Prix».

I 2008 vant hun den norske finalen med låta «Hold On Be Strong», skrevet av Mira Craig.

I den europeiske finalen sang hun seg inn til en femteplass. Låta ble også spellemannsnominert året etterpå.

Hun har også deltatt i den svenske Melodifestivalen, men endte på nest siste plass i en av del finalene.

Maria deltok i samme runde av Idol som Håkon Njøten, og røyk ut som nummer seks.

Gaute Ormåsen kom på andre plass i første sesongen av Idol, men måtte seg slått av Kurt Nilsen. Rett etter en kort karriere som skuespiller i «Hotel Cæsar» deltok han i MGP i 2009. Med låta «Synk eller svøm» gikk han videre til siste sjansen, men klarte seg ikke til finalen.

gautebjørnjohan
gautebjørnjohan

Tone Damli ble for alvor kjent gjennom Idol-deltakelsen i 2003, og anses som en av de artistene som har fått størst suksess gjennom deltakelsen.

Hun kom til finalen, men måtte se seg slått av Jorunn Stiansen .

I 2009 deltok hun i Grand Prix med sangen «Butterflies», men måtte igjen finne seg i å havne på andreplass. Det var nemlig året Alexander Rybak gikk helt til topps med «Fairytale». Sangen hennes ble derimot en megahit og lå på VG-lista i 17 uker.

Fikk gjennomgå

Kristian Rønning, bedre kjent som Sirius, stakk av med seieren i «Norske Talenter» i 2010.

Lørdag for to uker siden sto han igjen på scenen under Melodi Grand Prix delfinalen på Ørlandet. Han opptrådte med gruppa «United» sammen med Haji og Benedicte Adrian. Sistnevnte fikk gjennomgå etter opptredenen.

– Har aldri sett noe så malplassert på en scene noensinne, sa P3 programleder Christine Dancke til «God Kveld Norge».

Les også: Nå snakker Benedicte Adrian om MGP-nedturen