FØLGER SITUASJONEN I SYRIA NØYE: Jonas Gahr Støre. (Foto: TV 2)
FØLGER SITUASJONEN I SYRIA NØYE: Jonas Gahr Støre. (Foto: TV 2)

Vurderer å stenge ambassaden i Syria

En rekke personer er allerede evakuert fra den norske ambassaden i Damaskus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi følger situasjonen nøye og legger vekt på sikkerheten til de vi har der. Det vi har besluttet nå, er å ta ut det vi kaller ikke-essensielt personell, altså det som ikke er helt nødvendig for å drive ambassaden, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2.

Se intervju øverst i artikkelen.

Støre sier beslutningen blant annet skyldes at det er større uro nå også i forstedene rundt Damaskus.

– Det må vi ta hensyn til når vi planlegger vårt nærvær, sier Støre.

Høyre: Krever økt norsk press mot Russland

Flere drept tirsdag

Tirsdag meldes det om at flere mennesker har blitt drept i kamper mellom opprørere og styrker fra den syriske hæren nær grensen til Libanon.

Kampene nær den libanesiske grensen kommer dagen etter at syriske styrker gjenvant kontrollen over de østlige forstedene til Damaskus, som hadde vært kontrollert av opprørere siden forrige uke.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Syria.

TV 2 møtte opprørere i Syria: – Vi skal kjempe til siste dråpe blod

– Sikkerhetsrådet er lammet

I spørretimen onsdag tok Høyres leder Erna Solberg opp det blodige opprøret i Syria og myndighetenes brutale framferd mot eget folk.

Hun viste til at Sikkerhetsrådet er lammet på grunn av russisk motstand og ville vite hva Norge kan gjøre for å øke presset mot vetomaktene Russland og Kina.

Støre delte beskrivelsen av at det hersker en borgerkrigslignende tilstand og sa at Norge med klar røst har gitt sin støtte til Den arabiske ligas bestrebelser på å få det sittende regimet til å gå av.

– Ligaen er den nærmeste til å lede denne prosessen. Syria er mye mer komplekst enn Libya. Det er vanskelig å få oversikt over hvem som egentlig sitter med makten, og hvem som utgjør opposisjonen. Det er en fragmentert bevegelse uten enhetlig mål og retning. De fleste ledeskikkelsene bor i utlandet, særlig i Frankrike, sa Støre.

(NTB/TV 2)