Julian Assange London 010212 (Foto: Reuters)
Julian Assange London 010212 (Foto: Reuters)

Wikileaks-Assange slåss mot utlevering til Sverige

Onsdag startet britisk høyesterett behandlingen av ankesaken om hvorvidt Julian Assange kan utleveres til Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De sju høyesterettsdommerne skal ta stilling til om en svensk aktor har juridisk grunnlag til å utstede en såkalt europeisk arrestordre mot Assange.

En slik ordre ligger til grunn for utleveringen av Assange til Sverige, der han er mistenkt for voldtekt og andre seksuelle overgrep.

Han er ikke siktet i saken, men svenske påtalemyndigheter ønsker å avhøre ham i forbindelse med anklagene.

Les også: Her er «kondombeviset» mot Wikileaks-Assange

Hevder det var frivillig sex

40-åringens advokat, Dinah Rose, skal bruke onsdagen til å prosedere Assanges sak. Torsdag er det Clare Montgomerys tur. Han fører saken for svenske myndigheter.

Da Assange ankom retten klokken 11 var mange skuelystne samlet utenfor. Mange tilhengere av Assange hadde plakater om at han ikke må utleveres.

Britisk høyesterett behandler anken fra Wikileaks-grunnleggeren etter at han senest ble dømt til utlevering i november 2011 av en britisk domstol.

Wikileaks-gründeren har hele tiden stilt seg uforstående til påstandene om seksuelle overgrep og hevder at kvinnene frivillig hadde sex med ham.

I Storbritannia er Assange løslatt mot kausjon og det er ventet dom i saken i løpet av februar.

Les også: Assanges mor ber for sønnen

Frykter Sverige utleverer ham til USA

Assange ble pågrepet i Storbritannia i 2010. Svensk påtalemyndighet ønsker å ta Assange inn til avhør om saken i Sverige, noe han har motsatt seg.

Sammen med sin forsvarer Jennifer Robinson har Assange argumentert med at han neppe vil få en rettferdig rettergang i Sverige, der han anses som «folkefiende nummer én».

Han frykter også at han kan bli utlevert fra Sverige til USA og har også hevdet at britene ikke kan utlevere ham fordi han foreløpig bare er mistenkt.

Ifølge britiske medier har Assange planer om å ta saken videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dersom han taper i høyesterett.

Les også: WikiLeaks-sjefen snakker ut om voldtektsanklagene

Assange London demo (Foto: AFP)
Assange London demo (Foto: AFP)

Hevder CIA står bak

Assange anklages for å ha begått en voldtekt i Enköping i august 2010 samt for tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og for ett tilfelle av tvang i Stockholm.

Selv hevder australieren han er uskyldig og at siktelsen mot ham er resultat av en svertekampanje. Han skal ha beskyldt den amerikanske etterretningstjenesten CIA for å stå bak.

Les også: WikiLeaks-sjef tror Pentagon står bak sexfelle

Avslørte diplomatiske dokumenter

Det har vært to turbulente år for Julian Assange, 40-åringen som opprinnelig kommer fra Australia.

Da han ble pågrepet hadde han og WikiLeaks nettopp startet offentliggjøringen av flere hundre tusen hemmeligstemplede amerikanske diplomatdokumenter, noe som vekket stor oppsikt i en rekke land.

Dokumentene avslørte pikante detaljer fra innholdet i den diplomatiske kontakten på høyt nivå, også mellom Norge og USA.

Les også: Julian Assange: – Hun tok trofébilde av meg i senga

Jages av etterretningssorganisasjoner

Julian Assange er blitt kalt klodens farligste mann og verdens mektigste etterretningssorganisasjoner har jaget ham i årevis. Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har også flere ganger advart nettstedet Wikileaks.

Wikileaks kom for alvor i søkelyset da de i april 2010 la ut en video med bildene viste hvordan amerikanske helikopterpiloter i Irak pepret en folkemengde med maskinkanon, fordi de mente å ha sett et våpen.

Våpenet viste seg å være et TV-kamera som en Reuters-fotograf bar på ryggen. Han var en av tolv sivilister som ble drept den dagen.

Se video: – Her skyter amerikanske soldater sivile irakere

Bradley Manning (Foto: AP)
Bradley Manning (Foto: AP)

Avviser påstand om dødsstraff

Varsleren som gav WikiLeaks fortrolige videoer og dokumenter viste seg å være korporalen Bradley Manning, som ble stilt for en militær domstol i desember i fjor.

Får Pentagon det som de vil risikerer Bradley Manning en siktelse som kan ha en strafferamme som inkluderer dødsstraff i en eventuell sivil rett i USA.

Pentagon har fra før utferdiget tolv tiltalepunker mot Manning, inkludert omfattende brudd på USAs føderale straffelov og militærlov.

Pentagon forsikrer imidlertid om at det ikke vil bli lagt ned påstand om dødsstraff, men opplyser at Manning risikerer livsvarig fengsel.

Les også: Stor oppslutning om Wikileaks verden over

Lastet ned dokumenter

– De nye punktene reflekterer bedre omfanget av forbrytelsene Manning er anklaget for å ha begått, sier en talsmann for det militære aktoratet, kaptein John Haberland.

Bradley Manning skal ha lastet ned store mengder hemmeligstemplede dokumenter som han fikk tilgang til gjennom jobben som etterretningsanalytiker i Irak, for deretter å overlate dem til WikiLeaks.

Les også: Amerikanske William (22) pågrepet for spionasje