ny1-nobel-nominert-cubanere-F - Cubanere foreslått til Nobels fredspris

De to cubanerne Oswaldo Payá og Yoani Sanchez er foreslått til Nobels fredspris for 2012. De foreslås for sitt arbeid for ytringsfriheten på Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stortingsrepresentantene Dagrun Eriksen (KrF) og Gunnar Gundersen (H) som har nominert de to cubanerne.

– Oswaldo Payá og Yoani Sánchez deler synet på at Cubas framtid ligger i å gi folket ytringsfrihet, sier Dagrun Eriksen, stortingsrepresentant og nestleder i KrF.

– Mens Payá har ledet opposisjonen i felles kamp for friheten til å ytre seg og lagt til rette for tradisjonell dialog, har Sánchez åpnet nye muligheter for dialog og debatt gjennom sosiale medier, sier hun.

Fra før er det kjent at fem stortingsrepresentanter har foreslått Maggie Gobran, en egyptisk kristen og leder av en veldedig hjelpeorganisasjon, til Nobels fredspris 2012.

Fristen for nominasjoner av kandidater til Nobels fredspris 2012 utløp 1. februar.

Ifølge NRK er et stort antall kandidater nominert i år som tidligere år, med mange gjengangere fra tidligere års lister.

Direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, sier til NTB at Den norske Nobelkomiteen, tradisjonen tro, ikke vil opplyse noe om antall nominasjoner før etter at komiteen har hatt sitt første møte 27. februar. I fjor mottok komiteen 241 nominasjoner. (©NTB)