deadlinemontasje
deadlinemontasje

Dette mener TV 2-ekspertene om overgangsvinduet

– QPR og Everton vinnere, mener Øyvind Alsaker. – Ingen vinnere, kontrer Tor-Kristian Karlsen.

Fem Premier League-kamper i kveld. Se de direkte i vårt kampsenter fra 20.45.

Overgangsvinduet i Premier League stengte ved midnatt, natt til onsdag.

I det de fleste anser som ett stille overgangsvindu var det QPR og Everton som stod for de største overgangene på Deadline Day.

Les også: Slik var Deadline Day: Her er alle de viktigste oppdateringene

– Ingen overgangsvinner
TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker mener de to klubbene må regnes som overgangsvinnere. Tor-Kristian Karlsen er ikke like bombastisk.

– Jeg vil ikke kåre noen overgangsvinner. Det kan verken kalles kunst eller krever spesielle ferdigheter å kjøpe dyre spillere som ingen andre vil ha. Til det må man bare ha nok penger selv, sier talentspeideren, og sikter særlig til QPRs overganger.

– Det er jo en velkjent strategi når man er desperate, og noen ganger så fungerer det, andre ganger ikke, sier Karlsen videre.

Han tror det kan medføre problemer for klubbene om gamblingen mislykkes og de eventuelt skulle rykke ned, noe de fleste klubbene har tatt innover seg.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Økonomisk forsiktighet
Det kan virke som om økonomisk forsiktighet preger alle klubbene i Premier League for øyeblikket.

Jeg vil ikke kåre noen overgangsvinner. Det kan verken kalles kunst eller krever spesielle ferdigheter å kjøpe dyre spillere som ingen andre vil ha.

– Generelt bærer overgangsvinduet preg av at lagene er i ferd med å justere ned budsjettene på et mer realistisk nivå, og at klubber som Manchester City og Chelsea forsøker å justere seg økonomisk med tanke på Financial Fair Play (FFP)-reglene som snart innføres.

I dette tilfellet er Alsaker er enig med Karlsen, men mener også at det kan være mer tilfeldig.

– Det kan jo hende klubbene har lært av det som skjedde i fjor, men det var like stille også for to år siden. Da sa man også at klubbene nå hadde lært, så fikk man det elleville januarvinduet i fjor. Dette er vel kanskje et mer normalt januarvindu, sier Alsaker til tv2.no.

– Klubbene er nødt til å begynne å passe pengebruken. Når FFP slår inn så vil det jo være regnskapene fra årene før som vil være med å bestemme, fortsetter Alsaker.

Veldig få av klubbene som er i kamp om viktige plasseringer i Premier League har gjort store signeringer i overgangsvinduet.

Les også: Se Redknapp avsløre Tottenhams overgangsplaner

– Få max ut av spillergruppen
Blant klubbene som kjemper om Champions League-plass står det store penger på spill, likevel har de helt store investeringene uteblitt.

Chelseas kjøp av Gary Cahill og Newcastles signering av Papiss Cisse, var de to største kjøpene for lagene involvert i den striden.

– Jeg er kanskje mest overrasket over at Arsenal ikke har sikret seg en solid spiller eller to, sier Tor-Kristian Karlsen.

Papiss Demba Cisse (Foto: CARMEN JASPERSEN/Afp)
Papiss Demba Cisse (Foto: CARMEN JASPERSEN/Afp)

En annen av TV 2s fotballeksperter ser tingene på en litt annen måte.

– Arsenal har mange spillere på vei tilbake fra skader. Skal man bruke masse penger på spillere som går rett inn på laget, så må man ha plass i stallen når folk er skadefri, poengterer Petter Myhre.

– Klubbene er nok mer opptatt av å få max ut av spillergruppen de har. Chelsea og Liverpool har gjort tunge investeringer i de siste overgangsvinduene og ser nok at de må bygge ett lag først og fremst, fortsetter Myhre.

Tor-Kristian Karlsen har et sjeldent godt overblikk over spillermarkedet og tror at Newcastles nysignering kan bli en suksess, men at det er mange usikkerhetsmoment med spillere som skal bli vant til Premier League.

– Bundesliga er ikke nødvendigvis så mye dårligere enn Premier League, men det er en annerledes liga. Det er uansett farlig å avskrive Cisse, når vi ser suksessen Demba Ba har hatt den sesongen. Cisse scoret mye mål for en liten klubb i Tyskland, og det står det respekt av, sier Karlsen.

Les også: Zamora klar for ny London-klubb

– Overvurdert Cahill
Når det gjelder Chelseas kjøp av midtstopperen Gary Cahill er han ikke like imponert. Cahill blir en direkte erstatning for brasilianeren Alex som gikk til Paris Saint Germain i januar.

– Det er bare en marginal forskjell på Cahill og Alex. Cahill blir litt opphauset fordi han er god med ballen i beina, hevder speideren.

Øyvind Alsaker sier det er mye på spill i kampen om fjerdeplassen i år.

– Wenger har jo aldri vært utenfor topp fire og det vil jo være absurd med Chelsea utenfor topp fire med den pengebruken de har hatt gjennom mange år. Det vil også bety enormt mye for Liverpool som prøver å bygge opp ett nytt lag å havne i Champions League, mener han.

Heller ikke lagene som kjemper i toppen gjorde de helt store signeringene.

Av det tre lagene på toppen av tabellen signerte Manchester City David Pizarro, mens Tottenham sikret seg Louis Saha og sannsynligvis også Ryan Nelsen. Manchester United nøyet seg med å sikre seg unggutten Frederic Veseli fra naborival City.

Tottenhams signeringer virker i følge ekspertene tv2.no har vært i kontakt med å vitne om at ambisjonene ligger på å sikre tredjeplassen mer enn å vinne gull.

– Tottenham har ikke behov for å kjøpe seg inn i gullkampen, en Champions League-plass er mer enn godt nok for de. De forsikrer seg bare om at man har nok dekning på sentrale plasser, tror Tor-Kristian Karlsen.

Nikica Jelavic (Foto: RUSSELL CHEYNE/Reuters)
Nikica Jelavic (Foto: RUSSELL CHEYNE/Reuters)

Ny giv for Everton
En overgang som det knyttes en del spenning til er Nikica Jelavic overgang fra Glasgow Rangers til Everton. Everton håper at han skal score målene klubben mangler, men signeringen kan også ha en annen effekt.

– Nye fjes i en spillergruppe kan bidra til å gi en ny giv, og kombinert med Everton-seieren mot Manchester City kan det gi en god dytt i riktig retning, tror Petter Myhre.

Les også: Pienaar og Pavljutsjenko forlater Tottenham

Tor-Kristian Karlsen er litt skeptisk til spilleren, uten at han vil avskrive ham.

– Jelavic har hatt en merkelig karriere. Flopp i Belgia, før han slo virkelig til i Østerrike, og holdt trykket oppe i Rangers. Det er noe helt annet å score mye mål i England. Jeg er veldig spent på om han tar nivået og i tilfelle hvor raskt han tar det, sier Karlsen, som mener spilleren er en typisk nummer ni.

De store overgangene uteble, men effektene av de overgangene vi så i januar kan bli viktige både i topp og bunn av tabellen.

Fem Premier League-kamper i kveld. Se de direkte i vårt kampsenter fra 20.45.