MENER ASSAD MÅ GÅ: Norge må øve mer press for å få Syrias president må gi fra seg makten, mener Høyres Peter Gitmark. (Foto: TV 2)
MENER ASSAD MÅ GÅ: Norge må øve mer press for å få Syrias president må gi fra seg makten, mener Høyres Peter Gitmark. (Foto: TV 2)

Krever økt norsk press mot Russland

Høyre ber nå om et tydeligere norsk press på Russland for å få på plass et vedtak i FNs sikkerhetsråd om at Syrias president må gi fra seg makten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg mener det er svært viktig at Norge støtter opp om hva Den arabiske liga gjør, og viser at det er Den arabiske liga som må gå i forkant. I tillegg må vi ha en klar, tydelig dialog overfor Russland som viser at vi håper og forventer at de er en medspiller, sier Høyres medlem i Stortingets utenrikskomité, Peter Gitmark.

– Er vi tydelige nok?

– Nei, vi har ikke brukt nok tid på Russland. Jeg mener vi ikke har brukt nok tid eller vært tydelige nok overfor Russland, svarer Høyre-politikeren.

Mens flere titalls mennesker dør i krigen i Syria hver dag, nekter president Assad å gi fra seg makten.

Utenriksdepartementet mener imidlertid presset mot vår nabo i øst er stort nok. Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) kaller den norske holdningen krystallklar.

– Jeg mener vi har vært veldig tydelige. Grunnholdningen vår er fordømmelse av det som skjer, fordømmelse av Assads overgrep mot egenbefolkning. Vi har vært helt tydelig i vår støtte til den arabiske liga og deres fredsinitiativ, og i så måte har vi en klar annen holdning enn det Russland flagger, sier Larsen.

TV 2 møtte opprørere i Syria: – Vi skal kjempe til siste dråpe blod