Joshua French  og Tjostolv Moland (Foto: AFP)
Joshua French og Tjostolv Moland (Foto: AFP)

– Norge vil ha benådning av French og Moland

Norske myndigheter prøver å få til en benådning av de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland som sitter fengslet i Kongo, ifølge NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere har Norge ønsket soningsoverføring, men norske myndigheter har akkurat vært i Kongos hovedstad Kinshasa for å forsøke å løse den fastlåste situasjonen for de to nordmennene.

Les også: Norge vil starte utleveringssamtaler med Kongo

Anket ikke dødsdom

Ifølge NRK prøver man fra norsk side å få Moland og French benådet. De ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør.

De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

De anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

Les også: – Moland og French anker ikke dødsdommen

Tror ikke saken blir prioritert

Afrika-forsker Morten Bøås ved forskningsstiftelsen Fafo tror den politiske uroen i landet gjør at nordmennenes sak ikke prioriteres av president Joseph Kabila.

– Jeg tror ikke dette står øverst på agendaen til Kabila akkurat nå. Han har nok mer enn nok å styre med etterdønningene av et dårlig gjennomført valg, sier Bøås.

– Akkurat nå tror jeg verken det norske Utenriks- eller Justisdepartementet har så mange å snakke med på kongolesisk side.

– Det tror jeg heller ikke de kommer til å få før den politiske situasjonen i landet er avklart – og det kan ta noe tid, legger han til. (©NTB)

Les også: French og Moland prøvde å rømme gjennom taket på cella