sats norge (Foto: Faksimile Sats/TV 2 hjelper deg)
sats norge (Foto: Faksimile Sats/TV 2 hjelper deg)

– Uheldig at treningssenteret ødelegger folks motivasjon

734 ventet på treningstime på SATS.

I januar og februar er det tradisjonelt flere enn vanlig som tar turen til treningssenteret. Det vil mange SATS-medlemmer merke, skal man tro SATS’ ventelister.

– Januar er en måned hvor det tradisjonelt er veldig fullt på gruppetrening – man kan godt sammenligne med julestria i butikkene i desember. Det kan gå tomt for varer, parkeringen blir full og det er fullt av folk på kjøpesenteret, sier Randi Christensen, ansvarlig for gruppetrening i SATS.

I SATS’ nye innloggingssystem får man god oversikt over hvor mange som står på venteliste på de forskjellige timene.

Se også: Dette er de beste treningsappene

102 i Tromsø på vent

Det er mange som vil prøve SATS’ nye time ViPR da vi sjekket på SATS nettsider mandag formiddag:

Langnes, Tromsø (time tirsdag/torsdag formiddag/torsdag ettermiddag): 102/28/62 venter

Vulkan, Oslo (time tirsdag): 52 stk venter

Hellerud, Oslo (time torsdag): 46 venter

Spektrum, Oslo (time torsdag): 31 venter

I Stor-Oslo er det er kun SATS Lillestrøms time søndag kl. 16 som ikke har venteliste. På landsbasis er det 31 mulige ViPR-timer denne uken med til sammen 734 stykker på venteliste.

Vi ba SATS kommentere etterspørselen tirsdag kl. 13.30, men fikk først svar onsdag kl. 12.30, det er derfor tallene fra ventelistene er fra mandag og tirsdag. Men også onsdag er ventelistene lange.

– ViPR er den største lanseringssuksessen i SATS noen sinne, med unntak av Zumba som «alle» kjente til før lansering. Vi hadde ikke forutsatt verken mediedekningen/forhåndsomtalen vi skulle få, eller etterspørselen på sentrene. Dette er selvfølgelig veldig moro, og vi har allerede startet utdanning av flere instruktører, sier Christensen.

Les også: Hilde (23) klagde på SATS – det lønte seg

– Bør levere varene

Utgavesjef i trenings- og kostholdsmagasinet Shapeup, Mariann Aaland, reagerer på hva ventelistene kan gjøre med motivasjonen til folk.

– Januar/februar er en måned hvor man typisk tar seg sammen og skal starte et nytt og bedre liv. For mange er det hardt nok å komme seg ut døra, og når man da først har klart å få opp motivasjonen, er det veldig uheldig at det er treningssenteret selv som ødelegger den, sier Aaland til TV 2 hjelper deg.

– Sats og Elixia har den siste tiden fått stadig større konkurranse fra billigere treningskjeder som kun tilbyr treningsstudio, og ikke saltimer. Det er altså på saltimene at Sats og Elixia hovedsakelig skiller seg ut fra sine billigere konkurrenter. Da bør de også levere varene.

Se også: Slik gikk det da Jan Ketil spiste GO123-produkter i tre uker

Venteliste på 38 av 82 timer

Det er ikke bare på ViPR-timene det er venteliste. På CrossTraining på Bislett er det for eksempel 80 på vent for timen på onsdag og 50 på lørdag, da vi sjekket tirsdag formiddag.

SATS Langnes har mandag ettermiddag ventelister på 38 av 82 timer for hele ukas timer. SATS Storo har venteliste på 11 av mandagens 16 timer. Det samme har SATS Tromsø på syv av ni timer. På Bislett er det mandag 12 av 14 timer med venteliste på syv til 51 stykker, og hovedvekten ligger på over 20 stykker på venteliste. Mandag har syv av åtte timer på SATS Solli plass venteliste fra tre til 27.

– De fleste sentre har kapasitet nok selv om det kan være lange ventelister. Det er mange medlemmer som booker seg på mange timer for å sikre seg plass, men som allikevel ikke bruker plassen, særlig på de to senterne som brukes som eksempel her, SATS Langnes og SATS Bislett. Vi er klare over at dette er et «luksusproblem», og jobber med å se på nye løsninger i vårt bookingsystem for å løse dette på en bra måte for medlemmene, sier Christensen.

Hun mener at det stort sett er plass selv om bookingsystemet viser at flere står på vent.

– Det er nesten ingen timer som i realiteten er fulle, så tallene dere bruker i artikkelen er egentlig misvisende. Vi klarer stort sett å tilpasse oss bra, og kapasiteten vår er stort sett god nok, sier Christensen.

Les også: Personlig trener – hvor bra er egentlig timene?

– Kan skyldes nyhetens interesse

Aaland synes noe av poenget med saltimer bør være drop-in-effekten.

– Hvis ikke kan man like gjerne gå kurs. Så slipper man iallfall å lure på om man skal på trening eller ikke. Akkurat nå kan de lange ventelistene også skyldes nyhetens interesse. ViPR er Sats sitt nye konsept, og da er det klart at mange medlemmer har lyst til å teste dette. Og Sats må få lov til å sjekke ut interessen før de eventuelt utvider et tilbud.

SATS Metro i Lørenskog har få timer med ventelister, men en sykkeltime torsdag kl. 17.30 med 54 ventelisteplasser.

I Oslo har blant annet Njårdhallen, Nydalen, Sjølyst og Schous Plass få timer med ventelister. Utenfor Oslo er det stort sett enklere å komme til, i for eksempel Sandnes har ingen av timene venteliste.

Les også: Slik unngår du å fryse eller svette for mye

– Grunnlaget legges i januar

Mariann Aaland i Shapeup mener treningssentrene bør tilpasse kapasiteten i de travleste periodene.

– De tjener penger på folks nyttårsforsetter og gode intensjoner, og derfor bør de også tilpasse kapasiteten i de travleste periodene. Det er i tiden rett etter at kontrakten med ett års bindingstid er signert, at grunnlaget for gode treningsrutiner bør legges.

– Når alt dette er sagt: Man kan selvfølgelig kritisere treningssentrene som ikke klarer å imøtekomme kundenes interesse, men jeg må si at lange ventelister også er gode nyheter. Det vitner om at folk ønsker å trene, at de ønsker å ta vare på helsa si, sier Aaland.

Se også: Slik gikk det da Ninabeth gikk på Caralluma-kuren i 30 dager

– Tilpasser oss

Christensen i SATS forklarer at de tilpasser kapasiteten fra uke til uke. For å møte etterspørselen sier hun at de blant annet følger med på etterspørselen for å justere timeplanene, går i dialog med senterne som har høyt belegg, setter i gang tiltak som å sette opp ekstra klasser og kjøpe inn ekstra utstyr.

– Det må vi gjøre gjennom hele året for å møte etterspørselen og tilpasse oss. En klasse som er veldig populær i januar kan være langt mindre populær i august, men også holde seg jevnt populær hele året, sier Christensen.

– Vi er selvsagt veldig fornøyd med at det er så mange som vil trene gruppetrening på SATS og følger nøye med på belegg og besøk for å gjøre tiltak der det er nødvendig, men vår interne statistikk viser at det er plasser ledig, og at de som bruker bookingsystemet kan trene de klassene de vil.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter