Et fast håndtrykk, øyekontakt og et smil kan være det som skiller deg fra dine konkurrenter i et jobbintervju. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Et fast håndtrykk, øyekontakt og et smil kan være det som skiller deg fra dine konkurrenter i et jobbintervju. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Jobbguiden:
Skriv en kort og god CV og spytt ut snusen

Her er tipsene til en god CV, et vellykket intervju og en ny jobb.

Noen dager går lett, andre dagene er passe treige. Men når de tunge dagene blir for mange, er det kanskje på tide å søke en ny jobb? Her er jobbsøkerguiden.

Slik får du drømmejobben

Du er et produkt

– Tenk på deg selv som et produkt som skal markedsføres, sier seniorrådgiver i Bedriftskompetanse, Linda Chruickshank Takøy.

Ifølge Takøy har både visuell virkning, innhold og uttrykk stor betydning for en god CV.

Pensjonsguiden alder for alder: Hvem trenger å bry seg om pensjon?

Ditt liv på to sider

En CV er en kort og oversiktlig oppsummering av hvem du er og hva du har gjort. CV-en er et tilleggsdokument til søknaden, og skal gi en kronologisk, stikkordsmessig gjennomgang av opplysninger som er viktige for stillingen du søker på.

CV-en skal være kort og oversiktlig - og må ikke overstige to sider.

Høres det vanskelig ut?

Selv om det ikke finnes noen absolutte sannheter for hvordan du skal skrive en CV, er det tips som gjør akkurat din CV god.

Slik skriver du en god CV

 • CV-en skal være oversiktelig og funksjonell, og ikke overstige to A4-sider.
 • Fremhev dine ferdigheter og prestasjoner. Fremhev prestasjoner som viser at du har relevante ferdigheter og kompetanse til den stillingen du skal søke.
 • Bruk dine egne ord. Ingen kan skrive CV for deg så godt som du kan. Emnet er deg og du er eksperten.
 • Skriv i kronologisk rekkefølge. Det vil si at det du har holdt på med sist kommer først i CV-en.
 • Fatt deg i korthet, vær ærlig (du må kunne dokumentere alt du har skrevet i CV-en)
 • Bruk et enkelt og oversiktlig oppsett. Gjør det enkelt. Bruk marger, fet skrift og punktlister for å gjøre dokumentet lettlest og oversiktlig.
 • Bruk venstre marg til å understreke viktige punkter - skriv stillingsbetegnelsene her. Forklar med noen få ord hva dine arbeidsoppgaver har vært i de ulike stillingen du har hatt. Det samme gjelder for utdanning.
 • Husk at en CV ikke bør ha noen «hull». Om du har hatt en periode hvor du ikke har vært i jobb eller studier er det viktig å gi en positiv forklaring på hva du holdt på med i det aktuell tidsrommet. Ikke unnskyld deg.
 • Ved manglende formelle kvalifikasjoner – spør deg om det har noe å si? Oppveier erfaringen din mangelen på kvalifikasjoner? Ta med opplæring på arbeidsplassen som er relevant for stillingen du søker og før også opp alle kurs, seminarer og lignende du har vært på.
 • Fortell om din erfaring på en måte som er aktuell for den stillingen du søker.

Husk: Unngå skrivefeil, forkortelser og slang i en CV og bruk en vanlige skrifttyper og bokstavstørrelse – for eksempel Times New Roman eller Arial størrelse 12.

Mas, men ikke forstyrr

– For å vise ekstra interesse kan du gjerne ta en telefon eller dra innom arbeidsgiveren for å forsikre deg om at de har mottatt din søknad. Dette kan vise at du er ekstra motivert for stillingen samtidig som du får «vist deg fram». Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle arbeidsgivere ønsker å bli forstyrret, så her bør man bruke skjønn, sier Takøy.

Les også: Dette skaper trivsel på jobb

Viktig førsteinntrykk

Om din søknad og CV ble med videre i søkeprosessen, og du blir innkalt til intervju, hva da?

Silje Løken er personalkonsulent i Manpower og mener førsteinntrykket betyr mye.

– Et fast håndtrykk, øyekontakt og et smil kan utgjøre mye, og være det som skiller deg fra dine konkurrenter, sier Løken.

Lukt godt og spytt ut snus

I førsteinntrykket teller også dresskode.

– Unngå slitte jeans og velg heller mørk bukse eller et skjørt og bluse. Da er du sikker, sier Løken.

Lukt kan ha både positiv og negativ effekt på førsteinntrykket.

– Unngått å ta en røyk rett før intervjuet. For mye parfyme er heller ikke bra og tyggegummi og snus er også et stort «nei». Spytt ut før du går inn på intervjuet, anbefaler Løken.

Les også: Svært få klarer å bli røykfrie uten hjelp

Vær forberedt

Er du en av mange som blir veldig nervøse i forkant av et jobbintervju har Løken et tips:

– Jeg har alltid syntes at om jeg forbereder meg godt og vet hva som ventes av meg, så blir jeg mindre nervøs.

Ifølge Løken er bør man forberede seg slik at man vet en del om stillingen og om firmaet.

– Det kan også være positivt å ha forberedt noen spørsmål enten om stillingen eller firmaet der man skal jobbe, da virker man interessert. Jeg bruker alltid å gå inn på nettsiden til firmaet, da får man et godt innblikk, sier hun.

Du finner flere tips til jobbsøking her.