Vålerenga, Klanen (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Vålerenga, Klanen (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
staaplasser
staaplasser

Vålerenga vil doble antallet ståplasser i Tippeligaen

Norges Fotballforbund tygger nå på et forslag fra Vålerenga om å gå fra 20 til 40 prosent ståplasser på fotballstadionene i Norge. - Vi ønsker å skape presedens for resten av Europa, sier Klanen.

Strenge sikkerhetskrav og UEFA sine regler for spill i Europa er bakgrunnen for dagens regelverk, som nekter Tippeliga-klubbene å ha flere enn 20 prosent ståplasser. Et rigid regelverk som er mislikt, ikke bare her til lands, men blant supportere på hele kontinentet og ikke minst i England. Nå går Vålerenga i strupen på regelverket, og ønsker en endring.

- Disse reglene kom i en tid da det var problemer med tribunebråk, særlig i England, men hvis vi ser til for eksempel Tyskland og Borussia Dortmund, så ser vi at det er mulig å bevare sikkerheten og samtidig ha et voldsomt trøkk på stadion med ståplasser, sier styreleder i Vålerenga, Odd Skarheim.

- Skulle gjerne bare hatt ståplasser
Vålerenga-supporterne jubler over forslaget, og skulle ønske man kunne gått enda lenger.

- Vi har etterlyst dette i mange år, og skulle gjerne hatt ståplasser på hele stadion. Hvis dette kommer gjennom, noe vi regner med at det gjør, så ønsker vi å skape en presedens som på sikt forhåpentligvs kan få ståplassene tilbake i hele Europa, sier Klanens talsmann Christian Kjellsen.

Vålerenga er for tida i gang med å planlegge en ny storstue på Valle Hovin. Det er i den forbindelse at forslaget har kommet opp.

- Vi tok kontakt med Norges Fotballforbund, som sa at dette måtte forankres i Norges Toppfotball, der hvor alle Tippeliga- og Adeccoklubbene sitter. På forrige styremøte fikk vi medhold for at dette er noe samtlige klubber vil gå for. Så nå venter vi bare på forbundet, sier Skarheim.

Les også: Andresen gir VIF-spillerne treningsfri

- Det er ingen grunn til at NFF ikke bør godkjenne dette. Det sier seg selv at ståplasser skaper bedre stemning. Vi snakker om en del av kulturtilbudet i landet, som løftes hvis dette forslaget kommer gjennom, følger Kjellsen opp.

Vålerenga, Klanen (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Vålerenga, Klanen (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

NFF utreder
Yngve Haavik, presserådgiver i NFF, bekrefter at de for tiden jobber med forslaget til Oslo-klubben. Haavik kan foreløpig ikke si noe om NFFs standpunkt i saken, men forteller at de vil komme med en utredning så fort som mulig.

- Vi har fått et forslag fra Vålerenga. Nå må vi utrede spørsmålet administrativt for å se hva det vil bety å gå fra 20 til 40 prosent ståplasser - blant annet når det kommer til sikkerhet. Det vil så komme en anbefaling til forbundsstyret som må ta endelig stilling til saken, sier Haavik til tv2.no.

Billigere å bygge
For Vålerenga er det også et kostnadsspørsmål.

- Det er et kinderegg! Supporterne ønsker det, det skaper mer trøkk på stadion og det er billigere å bygge, sier Odd Skarheim.

Les også: Harmeet Singh på vei til Heerenveen

- Hva med spill i Europa, enn så lenge er UEFAs regler i mot ståplasser?

- Det finnes forskjellige typer løsninger, som klappseter som enten kan felles ned i gulvet, eller i veggen bak. Det er jo ikke sikkert at alle kommer til å endre på stadionene sine over natta, men vi ønsker å ha muligheten til det - særlig med tanke på at vi skal bygge en ny stadion, informerer styrelederen.

PS: Premier League-klubben Aston Villa har i det siste sett på muligheten til å innføre en sone med ståplasser på Villa Park, men det vil trolig ta noen år før forslaget blir en realitet.

Borussia Dortmund fans (Foto: Kirsty Wigglesworth/Ap)
Borussia Dortmund fans (Foto: Kirsty Wigglesworth/Ap)