Egil
Egil "Drillo" Olsen og Ola By Rise (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
mushmossingh
mushmossingh

Landslagsledelsen om Tippeliga-overgangene: - Alle kan ikke gå til Manchester United eller Barcelona

- Det er viktig å være realistiske, konstaterer landslagets assistenttrener Ola By Rise.

La Manga (TV 2 Sporten): I løpet av kort tid har Tippeliga-profiler som Mos forsvunnet til FC København og Mushaga Bakenga er solgt til Club Brugge.

Nå blir også trolig Vålerengas midtbanespiller Harmeet Singh solgt til utlandet. Landslagspilleren kan bli klar for nederlandske Heerenveen i løpet av uken.

Landslagets assistenttrener Ola By Rise har ingenting i mot flere norske utenlandsproffer.

Alle trenger ikke å gå til Manchester United eller Barcelona, for å si det sånn. Det er viktig å være realistiske

- Men dette handler om riktig timing. Du vet egentlig aldri hva som rett - det å gå til utlandet er et sjansespill, sier By Rise til TV 2 Sporten, før han fortsetter:

- Generelt så har imidlertid ikke Norge har så stor eksport av unge spillere som svenskene og danskene de siste årene. De har veldig mange flere som går ut og har større kolonier i utlandet enn det vi skulle hatt sett i forhold til størrelsen på fotballnasjonen, understreker den tidligere RBK-treneren.

- Et fint mellomsteg
Han frykter ikke at spillere som Bakenga og Singh havner i bakgårdsklubber i Europa.

- Nederland er et lands som er et fint mellomsteg og et klart steg opp. Det samme er de beste klubbene i Belgia. Alle trenger ikke å gå til Manchester United eller Barcelona, for å si det sånn. Det er viktig å være realistiske, poengterer By Rise.

- Det å skifte til en klubb i utlandet er som jeg sier alltid et sjansespill, men det viktigste for spillerne på sikt er å bli bedre fotballspillere. Det er det som må være drivkraften. Han en spiller en naturlig progresjon så kommer økonomien av seg selv, fortsetter han.

- Hva sier det deg at så mange unge norske spillere er attraktive i utlandet?

- Det sier meg at vi har en spennende generasjon av unge spillere i Norge for øyeblikket. De som tegner et helsvart bilde av tilstandene i norsk fotball tar feil. Her er vi nesten litt manisk depressive - enten er vi verdensmestre eller så er vi ikke verdt noen ting. Sannheten ligger nok en plass midt i mellom, svarer By Rise.

Kan du skape et vinnerlag? Spill TippeligaExpert!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Norges Harmeet Singh (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Norges Harmeet Singh (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Ikke skeptisk
Egil Drillo Olsens mangeårige assistenttrener håper nå at enda flere spillere med norske pass får prøve seg i utenlandske klubber.

- Når det gjelder Singh så synes jeg at en klubb som Heerenveen er en fin utviklingsarena for en spiller som har spilt noen fine år i Tippeligaen. Jeg er ikke skeptisk at til at spillere går til utlandet - men går det fryktelig mange samtidig så kan det være et problem. Men nå har det jo gått en lang periode hvor det nesten ikke gikk noen norske spillere til utlandet, minner By Rise om, før han slår fast:

- Det er imidlertid viktig at klubbene får betalt for sine spillere - slik at det er en sunn økonomi inne i bildet - og at de ikke går som Bosman-spillere.