au-sjefvalg-slit-F - Den afrikanske union sliter med sjefvalg

Den afrikanske union AU sliter med å velge toppleder. Voteringer mandag endte uten resultat, og noen ny avstemning vil ikke bli holdt før i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zambias president Michael Sata bekreftet at situasjonen i lederstriden virker fastlåst. AU har to kandidater å velge mellom: Den sittende lederen Jean Ping fra Gabon og sørafrikanske Nkosazana Dlamini-Zuma.

– Vi gikk til valg, men ingen av de to kandidatene kunne utpekes som vinner, sa Sata til pressefolk i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Nå skal Erastus Mwechna fra Kenya lede arbeidet i unionen fram til et nytt ledervalg på AUs toppmøte i Malawi i juni.

Ifølge kilder ved møtet i Addis Abeba hadde Jean Ping en liten ledelse i tre runder med voteringer som ble holdt mandag. Men verken han eller Dlamini-Zuma oppnådde det nødvendige flertallet på to tredeler av stemmene.

Dermed måtte Dlamini-Zuma i henhold til reglene trekke seg fra kampen. Ping greide likevel ikke å få to tredeler av stemmene i den fjerde voteringen, og dermed hadde AU ikke noen annen mulighet enn å utsette valget. (©NTB)