FÅR INGEN TING: Norsk lov sikrer ikke erstatning til de argentinske guttene som ble misbrukt. Illustrasjonsfoto. (Foto: TV 2)
FÅR INGEN TING: Norsk lov sikrer ikke erstatning til de argentinske guttene som ble misbrukt. Illustrasjonsfoto. (Foto: TV 2)

Ingen erstatning til misbrukte gutter i Argentina

Overgrepsdømt eksmisjonær har ikke penger, og Norge vil ikke betale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere misjonæren som i Gulating lagmannsrett ble dømt til åtte års fengsel for voldtekt og overgrepmot fire argentinske gutter, må også betale guttene totalt 600.000 kroner i oppreisning.

Men 46-åringen har ikke midler til å betale, og den norske stat vil ikke dekke erstatningen slik de ville gjort hvis det var norske barn.

Overgrepene må ha skjedd i Norge

Selv om den norske stat tar ansvar for å straffeforfølge nordmenn som forgriper seg på barn i utlandet, og bruker millioner av kroner på det, har de ikke krav på erstatning. Det får de kun utbetalt hvis overgrepene har skjedd på norsk jord.

– Hvis gjerningspersonen ikke betaler, så kan man søke kontoret for voldsoffererstatning og få dem til å dekke erstatningen, sier statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen til TV 2 Nyhetene.

KAN IKKE LOVE LOVENDRING: Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet. (Foto: TV 2)
KAN IKKE LOVE LOVENDRING: Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet. (Foto: TV 2)

– Og der er loven sånn at den gjelder bare når den straffbare handlingen har skjedd i Norge.

Norge tar ikke ansvar

I praksis betyr det at den norske stat ikke behøver å ta noe økonomisk ansvar for hva norske pedofile gjør mot utenlandske barn, så lenge det skjer i utlandet.

– Når det er en norsk gjerningsperson, og straffesaken pådømmes i Norge, så skjønner jeg at mange reagerer på at den norske stat da ikke også tar ansvar for å betale erstatning når gjerningspersonen selv ikke er i stand til det, sier Aas-Hansen.

En bror fikk, en annen ikke

I juni i fjor ble en hjelpearbeider fra Karmøy dømt til åtte års fengsel og høye erstatningssummer for gjentatte overgrep mot flere brasilianske gategutter. Men Kontoret for voldsoffererstatning utbetalte kun erstatning til de barna som hadde vært med på ferie i Norge.

– Det var et brødrepar der den ene får erstatning fra den norske staten, sier fire av guttenes bistandsadvokat, Ole Christian Paasche til TV 2 Nyhetene.

– Den andre broren, som har blitt utsatt for akkurat det samme, men tilfeldigvis ikke har vært på ferie i Norge, han får ikke fem øre av den norske stat.

– Dette kan klart synes som et paradoks, sier Paasche.

Les også: – Nordmannen ødela livet mitt, jeg vil aldri tilgi ham

Vil vurdere, men ikke love

For gateguttene fra Argentina og Brasil ville en erstatning bety sjansen til et nytt liv etter mange år med utnyttelse og misbruk fra norske statsborgere.

– Vi skal vurdere om loven her bør endres, sier statssekretær Astri Aas-handsen.

– Men jeg kan ikke love noe annet enn at vi skal vurdere det. Jeg kan dessverre ikke love at vi kommer til å foreslå det for Stortinget.