ny1-eritrea-returavtale-F - Norge utarbeider returavtale med Eritrea

Regjeringen arbeider med å utforme en avtale med Eritrea om tvangsretur av avviste eritreiske asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet bekrefter at avtalen er underveis.

– Ja. Vi snakker med Eritrea om en avtale, sier Lønseth til Klassekampen.

Han vil ikke tidfeste når avtalen er klar, men ifølge avisen vil det skje i nær fremtid.

FNs høykommissærer for flyktninger og for menneskerettigheter fraråder all retur til Eritrea. Svært få land praktiserer i dag retur av avviste asylsøkere til Eritrea.

Ifølge Amnesty blir folk som har flyktet fra Eritrea og søkt om asyl i andre land, anklaget for aktivt landsforræderi når de returnerer til hjemlandet. Det innebærer fengsel og tortur.

– At Norge skal være først ut på dette, stiller vi oss svært undrende til, sier kommunikasjonssjef Ingvild Lyberg i Amnesty Norge.

– Det er et av de mest totalitære og militariserte landene i verden i dag, det er absolutt ingen respekt for menneskerettigheter og demokratiprinsipper overhodet, sier Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo og International law and policy group.

Faren for returnerte asylsøkere til Eritrea er ikke hypotetisk, men helt reell, mener han.

Lønseth mener imidlertid det er forsvarlig å returnere avviste asylsøkere til Eritrea. Situasjonen i landet er forsvarlig for personer som har fått avslag etter en konkret vurdering av at de ikke har behov for beskyttelse, mener han. (©NTB)