AVVISER IKKE LSK: Kjetil Rekdal svarer ikke avvisende på om han er aktuell til trenerjobben i Lillestrøm. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
AVVISER IKKE LSK: Kjetil Rekdal svarer ikke avvisende på om han er aktuell til trenerjobben i Lillestrøm. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Kjetil Rekdal om Bakenga-salget: - Club Brugge er bedre enn alle Tippeliga-klubbene

Kjetil Rekdal synes ikke det er det minste rart at Rosenborg solgte Mushaga Bakenga - og får støtte av Dag-Eilev Fagermo og Per-Mathias Høgmo.

La Manga (TV 2 Sporten): Lørdag kveld solgte Rosenborg unggutten Mushaga Bakenga til den belgiske klubben Club Brugge for rundt 15 millioner kroner.

Trønderne var også enig om å selge Markus Henriksen til samme klubb, men unggutten takket til slutt nei til en overgang.

Nyheten om Rosenborg-salget kom ikke som en overraskelse for Aalesund-trener Kjetil Rekdal.

- Alle klubber i Norge selger til utlandet om de får muligheten. Det har Rosenborg gjort før, og Vålerenga solgte nylig Mos til FC København. Tippeligaen vil alltid bli tappet for de beste spillerne, poengterer Kjetil Rekdal overfor TV 2 Sporten.

Vi i Norge må slutte å tro at Tippeligaen er verdens beste liga. For det er den definitivt ikke. Jeg skjønner godt at en 19-åring vil til en bedre liga enn Tippeligaen.

- Bedre enn alle Tippeliga-klubbene
- Men var det riktig av Bakenga å gå til Club Brugge?

- Club Brugge er mye bedre enn alle klubbene i Tippeligaen. Her får han et bedre grunnlag for utvikling, bedre treningsforhold og får prøve seg på et tøffere nivå, svarer Rekdal, før han slår fast:

- Vi i Norge må slutte å tro at Tippeligaen er verdens beste liga. For det er den definitivt ikke. Jeg skjønner godt at en 19-åring vil til en bedre liga enn Tippeligaen.

- Men ville du solgt en av dine unggutter i Aalesund til en tilsvarende klubb?

- Ja, jeg hadde gjort det samme om signalene fra den aktuelle klubben var at spilleren ble satset på og at det var en god arena for å utvikle seg videre. Utenlandske klubber ser oftere etter yngre spillere nå - og det må vi bare leve med. Jeg dro tidlig ut i min egen karriere og fikk god nytte av det, poengterer Rekdal.

- Men det er viktig for norske klubber at de får penger for talentene de selger. De må ikke gå som Bosman-spillere, for da ødelegger vi for fremtiden. Ved gode salg spiller alder ingen rolle, understreker han.

Per Mathias Høgmo (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Per Mathias Høgmo (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

- Positivt for norsk fotball
Heller ikke Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo reagerer på at Rosenborg solgte landslagsaktuelle Bakenga til belgisk fotball.

- I fjor høst var det veldig mange som gikk ut og sa at norske spillere var for høyt priset. Men denne overgangen viser at det virkelig finnes interessante spillere som klubber er villig til å betale for. Jeg synes det er positivt å se at det kommer opp slike klassespillere som blir solgt videre, sier han til TV 2 Sporten.

- Selv solgte vi jo Tom Høgli i fjor. I fotballen må du tenke helhet, og hvis timingen er riktig må man gjøre slike typer vurderinger. Det er imidlertid opp til hver enkelt klubb å ta slike beslutninger, minner Høgmo om.

Kan du skape et vinnerlag? Spill TippeligaExpert!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Dag-Eilev Fagermo (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)
Dag-Eilev Fagermo (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

- Økonomiske årsaker
Odds trener Dag-Eilev Fagermo tror først og fremst den økonomiske situasjonen i norske klubber generelt førte til at RBK solgte Bakenga.

- Norske klubber har vel slanket sine budsjetter med en halv milliard kroner fra 2008 til 2011. Slike salg er en konsekvens av den utviklingen, det sier seg selv, oppsummerer Fagermo.

Fagermo tror også at Odd kan bli tvunget til å selge en av sine juveler i løpet av sesongen.

- Vi er ikke nødt til å selge, men det er med Odd som med andre klubber: Vi må styrke egenkapitalten. Klarer vi imidlertid å beholde det laget vi har nå, så blir vi gode - men jeg er redd at vi også må selge i løpet av sesongen, konstaterer Odds trener overfor TV 2 Sporten på La Manga.