kza i iran (Foto: TV 2)
kza i iran (Foto: TV 2)

Iran vedtar trolig oljestans til Europa

Kan føre til kraftig økning i oljeprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget om oljestans kommer etter at EU har vedtatt nye oljesanksjoner mot Iran. Fra 1. juli vil ikke EU-landene lenger importere iransk råolje.

Irans mottrekk fremstår som en hevn og kan føre til at noen av EUs mest sårbare land i Sør-Europa, blant annet Hellas og Italia, får kuttet oljeforsyninger fra Iran allerede denne uken.

Ved å utsette oljeboikotten til sommeren, ønsket EU å gi disse landene en mulighet til å sikre seg forsyninger på annen måte.

Se Kadafi Zamans rapport fra Teheran øverst i saken.

Eksporten til Europa utgjør 18 prosent av Irans totale oljeproduksjon. En stans i salget til Europa kan få stor betydning for oljeprisen.

Iran mener at oljeprisen vil kunne stige til 150 dollar fatet som følge av EUs forbud mot oljeimport fra Iran.

– Selv om man ikke kan gjøre et presis anslag når det gjelder oljeprisen, så ser det ut til at vi vil oppleve en framtidig oljepris på 120-150 dollar fatet, sier den iranske viseoljeministeren, Ahmed Qalebani, til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Les også: EU-forbud mot import av Iran-olje: Øker faren for krig

Spotprisen på råolje fra Nordsjøen ligger nå på rundt 110 dollar fatet.

– Iran kommer til å stanse sitt salg av olje til EU så lenge EU opprettholder sitt importforbud, sa nestlederen i nasjonalforsamlingens energikomité Nasser Soudani lørdag. (©NTB/TV 2)