heiberg
heiberg

– Må bokse med hjelm i OL

Gerhard Heiberg slår fast at det skal bokses med hjelm i OL, stikk i strid med de nye reglene til det internasjoale bokseforbundet (AIBA) som etter alle solemerker innføres neste år. IOCs klare standpunkt kan også få følger for boksesportens framtid i Norge.

Moss (TV 2 Sporten): Enn så lenge må hjelmen være på når Norges beste juniorer møtes i NM i Moss i helga. Slik vil det også fortsette å være i OL, forteller styremedlem i IOC Gerhard Heiberg.

– Vi kommer ikke til å akseptere de nye reglene til AIBA. IOC-presidenten (Jacques Rogge) er selv lege, og er meget klar på dette området, sier Heiberg.

Beslutningen blir møtt med forundring i bokse-Norge.

– Dette høres veldig rart ut synes jeg. Her må AIBA ha lagt en plan for hvordan dette skal gjennomføres, sier boksepresident Odd Haktor Slåke.

– Det krasjer jo med det AIBA har bestemt, nemlig at hjelmen skal bort. Jeg ser ikke helt for meg hvordan det skal fungere at man skal ta på hjelm hvert fjerde år, men ikke ellers. Så AIBA og IOC er på kollisjonskurs der, mener Norges beste bokser på herresiden Andreas Evensen.

Les også: Boksing med hjelm blir forbudt: – Forbundet har driti i åkeren og spiser kålen selv

– I OL bestemmer vi
Heiberg avviser derimot at det er en konflikt mellom AIBA og IOC.

– Nei, det er det ikke, fordi IOC uansett bestemmer over OL. De kan gjerne fortsette uten hjelm og med tynnere hansker i sine egne mesterskap som EM og VM, men ikke i OL, for der er det vi som har siste ordet, forklarer Heiberg.

– Finnes det ikke rom for forhandlinger?

– Rogge er meget bestemt på dette. i IOC-styret for øvrig, som jeg kjenner veldig godt, er det ingenting som tyder på at vi endrer vår beslutning, sier han.

Norges idrettsforbund ser nå på hvordan de nye reglene kan innføres i Norge. I den forbindelse hadde idrettspresident Børre Rognlien nylig et møte med Heiberg og IOC-president Jacques Rogge. Der diskuterte de hvordan IOC ser på saken.

– Mitt inntrykk var at Rognlien var meget interessert og opptatt av dette, og han virket veldig fornøyd med de klare svarene han fikk, sier Heiberg.

Rart med særegne regler
Rognlien vil ikke uttale seg før NIF har konkludert i saken til våren. Da skal forbundet sende inn sitt råd til myndighetene, som deretter igjen skal vurdere om loven skal endres.

– Vi regner med at Norges Idrettsforbund vil gå inn for at vi skal få lov til å forholde oss til det AIBA vedtar.

– Jeg har jo full forståelse for at NIF har behov for å gå gjennom alle sider ved denne saken. Men jeg føler meg sikker på at NIF til slutt vil la oss følge AIBA sine regler. Det ville være veldig rart om vi som eneste nasjon i verden skal ha særegne regler, mener boksepresident Slåke.

– Hvordan tolker du det at Rognlien, ifølge Heiberg, var «veldig fornøyd» med svarene han fikk fra IOC?

– Jeg tolker det dit hen at Rognlien har fått klare svar på de spørsmålene han har stilt, svarer Slåke.

Og får støtte av Andreas Evensen.

– Sånn jeg forstår det er det norske bokseforbundet pålagt å følge AIBAs regler, så jeg håper og tror at det er slik det vil bli også her i Norge, avslutter han.