HER HOLDER LEGER TIL: Bilder fra personalrom på ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Ledelsen sparer penger, også på renholdet. (Foto: Jon Eirik Olsen)
HER HOLDER LEGER TIL: Bilder fra personalrom på ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Ledelsen sparer penger, også på renholdet. (Foto: Jon Eirik Olsen)

Søpla flyter på sykehusets legekontor

Vasker en gang i måneden. Nå skal det kuttes enda mer i renholdet på Ullevål sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pasienter med åpne sår risikerer å bli smittet på grunn av møkkete legekontor på Ullevål sykehus.

Oslo universitetssykehus har nå så dårlig råd at legekontor kun blir vasket en gang i måneden, og nå skal de kutte enda mer i renholdet.

Professor i smittevern, Bjørg Marit Andersen, sier til TV 2 at dette setter pasientene i fare, fordi legene drar med seg skitten inn i operasjonsstuene.

FULLT AV STØV: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen viser en ventilasjonsliste som nesten er dekket av støv. (Foto: Jon Eirik Olsen)
FULLT AV STØV: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen viser en ventilasjonsliste som nesten er dekket av støv. (Foto: Jon Eirik Olsen)

Andersen viser et av lokalene, der skittentøyet har hopet seg opp mellom kopimaskinen og trappa.

– Er ikke til å tro

– Tøyet blir ikke hentet og søppelet står i lange baner. Det er en stor utfordring for smittevernet, sier Andersen.

Som ansvarlig for smittevern og hygiene på Oslo universitetssykehus (OUS) reagerer hun på det helsefarlige renholdet.

– Det er ikke til å tro at slike forhold eksisterer ved norske sykehus i dag, sier smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen.

– Når det blir så dårlig renhold, vil det etterhvert sette seg fast veldig store mengder biologisk materiale. Dette ser ikke ut, sier hun om det skitne kjøkkengulvet på ortopedisk avdeling.

Legene har fått beskjed om å tømme søpla si selv.

Overlege Øyvind Paulsrud mener det burde være en selvfølge at sykehuset bruker penger på hygienen.

Overlege Øyvind Paulsrud tror det vil være mer effektivt om andre enn ham gikk med søpla. (Foto: Jon Eirik Olsen)
Overlege Øyvind Paulsrud tror det vil være mer effektivt om andre enn ham gikk med søpla. (Foto: Jon Eirik Olsen)

– Jeg er en dyr søppeltømmer, kommenterer overlege Lasse Efskin med et smil.

Toalettet og kjøkkenet vaskes en gang i uka, men selv da har renholdspersonalet kun få minutter på seg. Smittevernavdelingen har sendt gjentatte brev om det de beskriver som «kritisk dårlig renhold».

I en e-post sendt 13. desember i fjor viser smittevernavdelingen til «en mengde avvik» som kan true pasientsikkerheten:

* Dette er pasientrom som ikke blir behandlet på forsvarlig måte med hensyn til sikkert smittevern eller pasientenes helse.

* Personalets garderober er i en fortvilet skitten tilstand, det samme er kontor for personalet, som bare blir rengjort en gang per måned.

* Ikke engang i vanlige hjem vil renholdet skje så sjeldent. Personalet skifter i støv og skitt og fører støv og mikrober med seg på uniformen videre til pasienter.

Smittevernavdelingen frykter at det elendige renholdet vil legge til rette for MRSA-utbrudd, og for smitteoverføring av for eksempel norovirus.

De har også påvist at dårlig renhold skaper mer sykehusinfeksjoner.

– Vi har dokumentert hvor skittent det er gjentatte ganger. Og samtidig får vi beskjed i et drøftingsnotat at ytterligere nedskjæringer i renhold skjer nå.

– Bedre å spare inn på direktører

– Det er helt hårreisende at det er renhold det skal spares på, det hadde vært mye bedre å spare inn på noen av direktørstillingene? Da kunne de kanskje holde mange renholdere i sving på deres lønn, sier Bjørg Marit Andersen til TV 2.

På spørsmål om hvorfor dette kan skje, svarer leder Geir Teigstad i Oslo sykehusservice:

– Vi synes ikke det skal være slik som denne reportasjen har avdekket, og har iverksatt tiltak for å bedre på det, sier Teigstad.

Samtidig bekrefter han at det skal kuttes ytterligere i budsjettet for å spare penger.

– Vi ser på alle mulige tiltak, også renhold, for å vurdere om det er mulig å gjøre dette mer effektivt, sier Geir Teigstad til TV 2.

LES OGSÅ: Pasienter kan bli fanget i brannfelle