ny1-terror-utøya-ofre-F - Bistandsadvokat frykter for økonomien til Utøya-ofre

Bare 70 ofre etter terrorhandlingene 22. juli har fått utbetalt forskudd på erstatning. En bistandsadvokat frykter at mange ofre kan få store økonomiske problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontoret for voldsoffererstatning forventer rundt 4.000 søknader totalt, men har hittil bare behandlet 70 søknader hvor snittet for utbetalinger ligger på 70.000 kroner, skriver Aftenposten.

Bistandsadvokat Gunn Marit Indreiten mener at kompetansen på erstatningsrett er variabel blant bistandsadvokatene.

– Mange skadelidte har ikke fått sine krav sendt inn til forsikringsselskapene eller til Kontoret for voldsoffererstatning. Derfor har de heller ikke fått utbetalt forskudd eller dekket sine tap til nå, sier Indreiten.

Hun frykter at mange ofre kan komme ut i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Mange Utøya-ungdommer taper nå renter og settes i en vanskelig økonomisk situasjon. Studenter har for eksempel krav på dekning av tap i forbindelse med forlenget studietid eller endrede studier. Hardt skadde har dessuten krav på mange offentligrettslige ytelser. Det er flere særregler og særbestemmelser bistandsadvokatene skal kjenne til, sier hun.

Bistandsadvokat Cathrine Grøndahl er enig i at kompetansen er varierende, men peker også på at flere bistandsadvokater avventer å sende inn søknader i påvente av pilotsakene om oppreisning som skal behandles i tingretten.

– Man ønsker en standardisering, sier hun til avisen. (©NTB)