ny1-forsvaret-sluttpakker-F - Forsvaret har brukt 5 milliarder på sluttpakker

I perioden 2000 til 2010 har Forsvaret brukt 5 milliarder kroner på sluttpakker til ansatte de ønsket å kvitte seg med. Samtidig mener Befalets fellesorganisasjonen at Forsvaret nå er underbemannet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Stortinget som i 2000 vedtok at Forsvaret skulle nedbemanne med 5.000 årsverk for å kutte driftsutgiftene med 2 milliarder kroner i året, skriver Finansavisen.

Siden militært ansatte har et meget sterkt stillingsvern, tok man i bruk lukrative avtaler i Forsvarets såkalte «avgangsstimulerende tiltak» (AST). Også sivilt ansatte har fått gode sluttpakketilbud, og i snitt har hvert ansatt som har sluttet kostet Forsvaret rundt 1 million kroner.

Forsvarsdepartementet er tilfreds med nedbemanningen og mener utgiftene er som forventet. De opplyser at driftsutgiftene i samme periode ville vært 12,5 milliarder kroner høyere uten bemanningsreduksjonen.

Heller ikke Befalets fellesorganisasjon (BFO) er avskrekket av beløpet, men mener at Forsvaret i dag er underbemannet og ikke i stand til å utføre oppdraget sitt.

– Jeg er usikker på om vi har nok personell til å ivareta oppdraget på en god måte. Man styrer etter hvor mange stillingshjemler man har, og ikke etter oppdraget vi skal løse. Vi har bemanningsutfordringer i alle deler av Forsvaret, sier BFO-leder Eivind Solberg. (©NTB)