ARRANGER ULYKKE: Overvåkingsvideoen viser hvordan svindlerne plasserer bilen i gaten, går ut, og setter seg inn i ulykkesbilen når kollisjonen er et faktum. (Foto: CBS News)
ARRANGER ULYKKE: Overvåkingsvideoen viser hvordan svindlerne plasserer bilen i gaten, går ut, og setter seg inn i ulykkesbilen når kollisjonen er et faktum. (Foto: CBS News)

Slik arrangerer de bilulykker for å svindle til seg penger

– Det er raske penger. Og det er mye penger, sier tidlligere «bilulykkearrangør».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny type svindel der bilførere arrangerer «ulykker» for deretter å heve forsikringspenger er på frammarsj i USA. Ifølge CBS News ble det i fjor rapportert om 8407 tilfeller av arrangerte bilulykker, mot 4117 i 2008.

På en overvåkingsvideo tv-kanalen har fått tilgang til kan en se det som ved første øyekast ser ut som en vanlig bilulykke der bakenden av en personbil blir truffet av en forbikjørende SUV.

Setter seg inn i ulykkesbilen

Men dersom en spoler videoen tilbake kan en se at føreren av bilen rygger bilen ut i veibanen før han løper ut og venter på at bilen skal bli truffet. Etter at kollisjonen er et faktum løper føreren og fire passasjerer mot ulykkesbilen for å sette seg inn.

Alle de fem rettet senere krav mot forsikringsselskapene sine der de hevdet at de hadde blitt skadet i ulykken. De ble i stedet pågrepet om dømt for forsikringssvindel.

I videovinduet øverst kan du se «ulykken» (uten lyd). Under kan du se reportasjen fra CBS News.

– Dette er et stort problem nasjonalt. I Florida er det er stort problem som vokser og er helt ute av kontroll, sier Ron Poindexter, som er delstatsdirektør National Insurance Crime Bureau.

Tolv stater i USA har såkalt «No foult»-forsikring som vil si at man har rett på forsikringsutbetaling ved personskade uansett hvilken part som har skyld i ulykken. I Florida er utbetalingene opp til 10.000 dollar per person mens man i New York kan få utbetalt 50.000 dollar.

– Raske penger

CBS News har pratet med en person som tidligere livnærte seg av å arrangere slike bilulykker.

– For det første må man rekruttere folk. man må finne folk som er villige til å være med på det. Deretter må man finne ut av hvem som vil bli påkjørt og hvem som vil kjøre bilen som krasjer, sier mannen som ikke vil stå fram med navn.

– Det er raske penger. Og det er mye penger, legger han til.

Svindelen omfatter også leger som kan skaffe dokumentasjon på skadene til «ofrene».