Isglatt
Isglatt

Slik unngår du å tryne på isen

Hold deg på beina uansett om du jogger eller går. Sjekk de beste broddene

Til tross for at det kan være en real utfordring å holde seg på beina i disse såpeglatte tider, er det ingen grunn til å droppe utendørstreningen.

– Det er fullt mulig å løpe ute selv om det er vinter, men ved noen forhold må man ta visse forhåndsregler, sier Tor Fauske, daglig leder i Löplabbet.

I tillegg til å senke farten noe, er det lurt og enten ha sko med pigger eller bruke brodder.

– Folk som løper ute hele vinteren bør ha et par piggsko tilgjengelig. Det er også mulig å pigge sko selv, sier Fauske.

Les også: Velg riktige løpesko på glatten

Vurder forholdene

Både vær og føre varierer på vinteren, og du bør tilpasse løpeutstyret etter forholdene.

– Løper du på veldig blandede forhold, er det lurt å ha med et par brodder du kan ta av og på, sier Fauske.

Tor_Fauske (Foto: Nina Kausland)
Tor_Fauske (Foto: Nina Kausland)

På is er pigger den beste sikkerheten. Om du kun løper på fast snødekke, kan du klare deg med vanlige brodder eller kun med løpesko.

– Melete snø er det verste man kan løpe på, og kan være lurt å løpe veldig rolig eller unngå det helt, forteller Fauske til TV 2 hjelper deg.

Les også: – Som å kjøpe en vinterjakke som ikke tåler snø

Bruk disse broddene på gåturen

Også om du nøyer deg med en vanlig spasertur, er det lurt å sko deg med et par brodder. Det er en enkel måte å forhindre at turen ender på legevakten, og de fåes i alle slags former fasonger og priser. Oslopuls har testet ni av broddene på markedet.

Helt til topps i testen kommer Kalix Isbrodd. Broddene koster 79 kroner på G-sport. De er enkle å sette på og gir en svært god sikkerhetsfølelse både på is og snø.

På en god andreplass havner Duenorth everyday Traction Aids til 199 kroner. Broddene er myke og behagelige å ha på, men har litt kort feste rundt støveltuppen om man bruker solide vinterstøvler.

Les også: Minst 300 nettsider selger falske Canada Goose-klær

Gir ikke god nok sikkerhet

Tre av broddene i testen fikk terningkast to. Verken Sandy anti-slip protector, Yaktax pro og Pigg stopp gir særlig god sikkerhetsfølelse på isen.

Sandy anti-slip protector var så vanskelig å montere ordentlig på foten at testpanelet ga opp, mens prisen på Pigg stopp og Yaktax pro er litt i stiveste laget.

Les også: Monica ble svart på kroppen av Bik Bok-genser

Prøv i butikken

Testen avslører at ikke alle brodder sitter like godt på sko og støvler. Et godt tips er å ta med favorittskoene i butikken. Da er du garantert at broddene passer både til fottøyet og dine behov.

Flere av broddene i testen er hendige og lette å ta med seg. Det kan være lurt å ha et par liggende i vesken eller lommen, som du bare kan smette på deg om du står ovenfor et glatt område.

Det er nok mange som forbinder brodder med folk fra den eldre garde. Slik er det ikke nødvendigvis.

Brodder er en enkel måte å unngå brudd på, og passer for folk i alle aldre.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter