Thor Hushovd deltok på presentasjonen av Tour de France løypen for 2012. (Foto: JOEL SAGET/Afp)
Thor Hushovd deltok på presentasjonen av Tour de France løypen for 2012. (Foto: JOEL SAGET/Afp)

Derfor valgte Thor Hushovd å sykle Giro d'Italia

Thor Hushovd sykler overraskende Giro d' Italia i mai.

Det er VG Nett som melder at Hushovd skal sykle det TV 2 Zebra-sendte tradisjonsrike rittet for første gang siden 2007.

Atle Kvålsvoll bekrefter ovenfor tv2.no at Hushovd skal sykle Giroen, og at dette er planlagt i sammenheng med sesongplanen ellers.

Dermed blir det en annerledes oppladning til Tour de France enn det Hushovd har hatt de siste sesongene. Vanligvis har han syklet et mindre etapperitt i mai/juni som oppladning til Touren.

Heller Italia enn USA
– BMC kom med et innspill om Hushovd ville sykle Giro d'Italia, noe vi etter en vurdering sa ja til, sier Atle Kvålsvoll.

Giro d'Italia ble vurdert opp mot Tour of California, og ble sett på som et bedre alternativ, på grunn av at det sparte Hushovd for en flyreise og å omstille seg til tidsforskjellen.

– Nå blir det en kortere treningsperiode etter vårklassikerne før Giro d'Italia og en lenger etterpå i oppladningen til Tour de France enn normalt, forklarer Kvålsvoll.

Å sykle Giro d'Italia blir en stor påkjenning, ihvertfall om han skal gjennomføre hele rittet.

– Det vil ikke være ideelt for Thors sjanser i Tour de France om han skal tvinge seg over alle fjellene og etappene i Giro d'Italia, tror TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Om Hushovd skal sykle hele etapperittet er noe som vurderes underveis i løpet ifølge trener Atle Kvålsvoll.

Giro-planene skal ikke komme i konflikt med Hushovds deltakelse i Tour de France.

– Jeg skal sykle hele Touren. Giroen er bare en oppladning til det, sier Thor Hushovd til TV 2.

Les også: Cadel Evans med klar tale til Thor: – Jeg er sjefen

Giroen er grunnlagstrening
Hushovd har selv vårklassikerne i april som hovedmål før sykkelfesten i Frankrike, men drar ikke til Italia som turist.

– Jeg kan ikke ta Giroen som noen ferie, til det er rittet alt for tøft, sier Hushovd til VG Nett.

Rittprogrammet til Hushovd blir hektisk fremover. Etter vårklassikerne og Giroen, venter Tour de France, OL og VM som sesongens hovedmål.

Utholdenhetsekspert Kaggestad tror at Hushovd kan bruke Giroen som grunnlagstrening foran Tour de France

– Han kan bruke det som grunnlagstrening, for eksempel at han kjører noen etapper med varierende intensitet før han står av, sier Kaggestad til tv2.no.

Røpet før tiden
Kvålsvoll bekrefter overfor tv2.no at Hushovd var kjent med planene om å sykle Giro d'Italia før fredagens avsløring.

– Planen var at BMC skulle gå ut med sesongplanen på et pressetreff senere. Grunnen til at Thor ikke bekreftet først er nok at han ikke visste om sesongplanen nå var offisiell, avslører Kvålsvoll.

Tidligere toppsyklist Dag Otto Lauritzen er trygg på at oksen fra Grimstad har stor nok kapasitet til å kjøre både Tour de France og Giroen.

– Thor er jo en solid rytter. Han har kapasitet til å kjøre begge deler, men det er usikkerhetsmoment her. Det er jo noen som noen som har gjort det med suksess, mens det er andre som har falt igjennom når de har prøvd, sier Lauritzen til tv2.no.

Alessandro Petacchi spurter til seier på den sjuende etappen av Giro d'Italia i 2007. Thor Hushovd ble nummer to, men fikks enere seieren på grunn av at Petacchi ble tatt for doping. (Foto: ALESSANDRO TROVATI/AP)
Alessandro Petacchi spurter til seier på den sjuende etappen av Giro d'Italia i 2007. Thor Hushovd ble nummer to, men fikks enere seieren på grunn av at Petacchi ble tatt for doping. (Foto: ALESSANDRO TROVATI/AP)

Starter i Danmark
Italia rundt starter i år med prolog og to etapper i Danmark, før syklistene drar videre til støvel-landet.

– Det er positivt både for rittet, Thor selv og BMC at han er med når rittet starter så nært hjemme. I tillegg passer etappene han bra og han får god matching av andre sprintere i verdensklasse. Det var vel hovedgrunnen til at innspillet fra laget kom, avslører Kvålsvoll.

Johan Kaggestad tror ikke Hushovd vil gjøre noe som kan sette Tour de France-formen på spill for den tidligere verdensmesteren.

– Han er en smarting, og vet akkurat hvordan det virker. Han vet hvilke ritt som er viktig, og når han skal ta det med ro, avslutter Kaggestad.

Thor Hushovd syklet Giroen sist i 2007. Han står med etappeseier på etappe 7 der. Vinner var egentlig Alessandro Petacchi, men han ble senere fratatt seiere på grunn av doping. Dermed rykket Thor Hushovd opp fra andreplass til vinner.

Kvålsvoll avslører at Hushovd har lyst til å ta en «skikkelig seier» i etapperittet gjennom ett løp der han kommer først over mållinjen.

– Jeg har lyst på noen etappeseiere og kanskje sykle i rosa trøye, bekrefter Thor Hushovd til tv2.no.