PLANETER: Denne illustrasjonen fra San Diego universitetet viser en av planetene Kepler har funnet, Kepler 35. Solsystemet planeten er i har to soler. (Foto: Lynette Cook/Ap/SCANPIX)
PLANETER: Denne illustrasjonen fra San Diego universitetet viser en av planetene Kepler har funnet, Kepler 35. Solsystemet planeten er i har to soler. (Foto: Lynette Cook/Ap/SCANPIX)

NASA har funnet 26 nye planeter

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har oppdaget 26 nye planeter utenfor vårt eget solsystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planetene er funnet ved hjelp av teleskopet om bord på romfartøyet Kepler.

Alle de nyoppdagede himmellegemene ligger i vår egen galakse, Melkeveien, men de går i baner rundt elleve forskjellige stjerner.

Les også: NASA avlyser dommedag

Neppe liv

Siden de 26 planetene befinner seg forholdsvis nær stjernene sine, er det lite sannsynlig at det finnes liv på dem. Trolig er det altfor varmt der til at noe kan overleve.

De nye oppdagelsene har nesten doblet antall planeter som er funnet av Kepler siden fartøyet ble sendt opp i 2009.

Til sammen er over 60 nye planeter påvist i en forholdsvis liten del av Melkeveien.

Les også: Kometen Lovejoy overlevde nærkontakt med solen

Flere planeter rundt samme stjerne

– Før Keplar visste vi om kanskje 500 planeter utenfor vårt solsystem. Etter å ha sett på en liten del av rommet i bare to år, har Kepler oppdaget mer enn 60 planeter og mer enn 2.300 mulige planeter. Dette sier oss at vår galakse er full av planeter av alle mulige størrelser og baner, sier Kepler-forsker Doug Hudgins ved NASAs hovedkvarter i Washington.

Forskningene har også funnet ut at planetene går rundt sine stjerner med svært ulik omløpstid.

Fem av stjernene der det er funnet planeter har to planeter. Forskerne mener at de innerste planetene på disse stjernene passerer foran stjernen to ganger i løpet av tiden den ytterste planeten rekker å passere en gang.

Nok av stjerner å lete blant

Det ene solsystemet Kepler har funnet, Kepler-33, har ikke mindre enn fem planeter.

Planetene er i størrelsen 1,5 ganger jordens størrelse, til fem ganger så store som vår egen planet.

Felles for de fem planetene er at de alle befinner seg nærmere sin stjerne, enn vi befinner oss solen.

– Fremgangsmåten som ble benyttet til å bekrefte planetene i Kepler-33-systemet, viser at sjansen for at kandidatene som er funnet inneholder flere planeter, er relativt høy, sier planetforsker Jack Lissauer ved NASA Ames Research Center.

Kepler undersøker bare noen få stjerner i vår egen galakse, Melkeveien. En regner med at Melkeveien består av mellom 200 og 400 milliarder stjerner. Hvor mange galakser universet rommer er ukjent, men enkelte anslag viser at det kan være så mye som 170 milliarder galakser.

(NTB/TV 2)