MANGLER ERFARING: Tre av fire rådgivere mangler jobberfaring fra det ordinære arbeidslivet, melder Aftensposten. (Foto: Krister Sørbø/SCANPIX)
MANGLER ERFARING: Tre av fire rådgivere mangler jobberfaring fra det ordinære arbeidslivet, melder Aftensposten. (Foto: Krister Sørbø/SCANPIX)

Rådgivere mangler jobberfaring

Tre av fire rådgivere i Stoltenberg-regjeringen har aldri hatt en vanlig jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten har gjennomgått yrkespraksisen til de 65 statssekretærene og rådgiverne som ved årsskiftet jobbet i den rødgrønne regjeringen. Deretter har de sammenlignet tallene med de 55 som for ti år siden hadde tilsvarende jobber i forrige regjering.

Les også: Erna refser Stoltenbergs bruk av oljepengene

Svak forankring

Forskjellen er stor fra Stoltenberg-regjeringen og den Høyredominerte Bondevik-regjeringen. I sistnevnte hadde halvparten av rådgiverne erfaring fra ordinært arbeidsliv.

– Det er alltid et problem når politikerne har for svak forankring i det ikke-politiske liv, mener eksstatsråd og nå rektor ved Handelshøyskolen i Bergen, Victor Norman.

Den tidligere Høyre-statsråden får støtte fra LO-leder Roar Flåthen. Han ønsker ikke å kritisere sammensetningen i rådgiverapparatet og påpeker at politisk kompetanse er viktig, men er enig i at det er en fordel med folk med forskjellig yrkesbakgrunn.

– Det er viktig med mangfold, understreker Flåthen.

Les også: Tar Stoltenberg på ordet, publiserer intern rapport

Medier og bønder

De få rådgiverne i Stoltenbergs regjering som har arbeidserfaring fra privat virksomhet, har hatt dette i mediebransjen eller kommunikasjonsbransjen. Ellers viser opptellingen én slakter, én tømrer, én fastlege, én lektor og et par bønder.

SV er det partiet i regjeringen som kommer dårligst ut når det gjelder erfaring fra privat sektor, mens Sp kommer best ut. (©NTB)