karusell5(8)9
karusell5(8)9

– Vi stusset litt over denne søknaden

I prosjektbloggen beskriver Kjersti hvordan de fikset stuen. Se før- og etterbildene.

Les også: Disse produktene ble brukt til stuen

Det var ikke fritt for at vi stusset litt over søknaden fra Linda og Lars. En stor fin stue, det kunne vi se av bildene, men der var så mange ting som ikke hørte hjemme i rommet! Det var det som slo oss.

Og ikke var de nettopp flyttet inn heller, de hadde bare rett og slett gitt opp når det gjaldt møblering og utnyttelse av det flotte rommet. I sin tid var rommet blitt endret på grunn av et generasjonsboligtilbygg, og etter det ble det aldri noe dreis på sakene kunne de fortelle.

Se video: Slik ser det ut i stuen etter at «Tid for hjem» dro hjem

Fire soner

blogg5(8)1
blogg5(8)1
Men designer John fra Danmark lar seg ikke skremme. Stort rom uten «naturlige fokus retninger» ingen hindring, han var faktisk ganske kjapp med en plan for hvordan arealet kunne utnyttes.

Rommet har en T- form, og han så for seg at her kunne man lage fire soner. En til hvert bruk.

Området der salongen stod skal fortsette å være «hovedstue». Området med arvet spisestue og tørkestativ skal bli til hobby/ pc, aktivitetsavdeling. (De har bygget ny spiseplass i forbindelse med kjøkkenfornying) Roteavdelingen i den ene enden skal bli til TV/ filmrom og området midt mellom alle disse skal bli den nye peisestuen. En god plan skal det vise seg.

blogg5(8)2
blogg5(8)2

Nivåer

Hovedgrunnen til at dette faktisk blir veldig artig og vellykket er at John velger å heve nivået på gulvet i den midterste avdelingen. Dette er knutepunktet mellom de fire sonene, og bare det å heve gulvet litt lager naturlige skiller uten at man trenger sette opp vegger eller andre skillemetoder. (Opprinnelig takhøyde er normal)

På denne måten blir det en helt definert gangbane mellom rommene, og et helt definert område for møblering. Noe som til slutt føles trygt, fast og bestemt.

blogg5(8)3
blogg5(8)3

Arbeidet

Det er et voksent prosjekt dette, så vi tillater oss å leie inn litt ekstra arbeidskraft. Første dag går med på riving av peis, riving av gamle buete åpninger mellom sonene, gipsing og sparkling. Dag to handler i hovedsak om ny parkett på gulvene, sliping av sparkel og strekking av nytt tak.

Ja, og vi støter på litt forskjellig,- bjelkelaget under gulvet i hobbyavdelingen vår må forsterkes og stives av, her er det feil i konstruksjonen som gjør at golvet svaier og knirker. Deretter må vi prøve å få det litt rettere, med flytende avrettingsmasse.

blogg5(8)4
blogg5(8)4

Tabbe!

Om du så på TV-programmet at den så litt våt ut den avrettingsmassen vi brukte, og at vi var litt bekymret over at den tørket sent, så var det fordi den var alt for våt, og den tørket faktisk aldri. Her hadde «noen» slumset litt med mål og beregninger og vi måtte pent øse opp igjen denne fadesen og starte på nytt. Den nye blandingen fungerte. Og det er ikke det at vi prøver å underslå tabber som gjør at du ikke så dette i tv- programmet, det er rett og slett fordi det ikke var tid til å fortelle det!

blogg5(8)6
blogg5(8)6

Så går alt så meget bedre

Fra dag tre av går alt så meget bedre. Da bygger vi bjelkelag til det nye nivået i stuen, Andreas er i gang med trapp og han er i gang med skilleveggen mellom stuen og peisestuen. Materialet til skilleveggen er heltre ask, og det er gøy å få bruke andre trematerialer enn de vi vanligvis bruker. Det er klart at det ofte går med mye mdf-plater, de er jo glatte og fine om man skal ha en malt overflate. Men det er veldig stas når det er treverket som skal få stå i fokus, der det ikke skal kamufleres på noe vis, kun stå der og være pent med litt vannbasert lakk på.

blogg5(8)7
blogg5(8)7

Den nye peisen ankommer og peisgutta bygger omrammingen i Scamox-plater. Det ser ut som at peisen alltid har vært der. Det forundrer meg hver gang hvor mye man kan gjøre med ildsteder. Vi koser oss litt med tanken om at familien nok ikke mistenker at vi flytter peisen fra det ene til det andre rommet!

Sitteplasser og møblering

Det skal jo litt møbler til når vi gjør stuen om til fire soner, eller fire «nestenrom!». I kinodelen kjøper vi to komfortable stoler man kan lene seg tilbake i. De innebygde hyllene har vi behodt, kun malt dem, og her kan familien selv få flytte inn filmer/ bøker / musikk og det de ellers ønsker å ha tilgjengelig i dette rommet.

blogg5(8)8
blogg5(8)8

I Hobbydelen plasserer vi et stort arbeidsbord som også kan brukes som spisebord om man vil det. Stolene er lette og lyse, fungerer fint i et stuemiljø.

I den nye peisestuen snekrer vi en plassbygget vinkelsofa. Denne er ganske nett og tar liten plass samtidig som den er komfortabel og pen å se på. John har fått laget sofaputene av tekstiler han selv har designet, og sofaen er snekret for å passe akkurat til disse. Jeg synes det ble veldig elegant med de plassbygde møblene sammen med skilleveggen.

blogg5(8)9
blogg5(8)9

Det ble som et eget rom i rommet, samtidig som man har full kontakt med resten. Ta deg tid til å studere bildene i «billedkarusellen», så ser du hvor snedig det er dette med nivåene. Hvordan man går opp til peisestuen, men ned igjen til sofaen.

På den måten blir ikke sitteplassen ruvende.

Vegger og farger

John har funnet en fantastisk tapet fra Elitis. Den har struktur som flettede lærstrimler og den har et slags mønster av «duse storbylys». På endeveggen midt i T’en kan man godt tillate seg et slikt utrykk. Den blir nesten som et bilde, noe langt mer enn en tapet.

blogg5(8)10
blogg5(8)10
Og det er denne tapeten som blir utgangspunktet for resten av fargesettingen også. Jo han sa det på TV, John,- at dette var en fargepalett han aldri ellers ville kommet til å bruke.

Vi hadde vel aldri heller sett slike fersken og brunbeige farger i samme rom. Men vellykket ble det! Et godt eksempel på at man kan velge ganske utradisjonelt dersom det er en plan bak det hele. Og «hele» er vel stikkordet, fargene er valgt ut fra en helhetstanke som inkluderer tapeten og sofatekstilene.

Og blått...

blogg5(8)11
blogg5(8)11
Ja blått skulle vi også ha ifølge John. Og svaret på den utfordringen ble altså vårt felles bilde. Litt moro skal man også ha! Alle fikk altså i oppgave å male på hver sine tøystykker med ulike blåfarger.

Dette ble så klippet opp og sydd sammen til et stort bilde. Om du tenker på å gjøre noe lignende: Jeg hadde grunnet ubleket lerret og litt linstoff på forhånd. Vanlig grunningsmaling. Dette for at det skulle være lettere å male med blåfargene. Når hele bildet var ferdig sammensydd ble det stiftet på en kryssfinerplate, og denne ble montert på veggen. Artig arbeid med livlig innsats fra alle!

Belysning

Belysningen i dette rommet fortjener en et eget lite avsnitt, for her gjorde Gunnar en stor jobb.

nær
nær

Belysningen i rommet består av dels «vanlige» taklamper, noe spotter på skinner og noe gulvbelysning. I og med at vi hevet gulvet i peisestuen var det mulig å montere spotter i selve gulvet, nedfelt i parketten. En super effekt! Ikke bare er de kule i seg selv, men det gir en litt ekstraopplevelse av tapeten når spottene lyser oppover på den.

Og ikke bare det, Gunnar har også programmert alt lyset i ulike «stemningspakker» slik at den som har fjernkontrollen kan skifte all belysning fra for eksempel «rengjøring» til «romantikk» eller til «film», med ett tastetrykk. Gøy.

Resten av pengene

Ja resten av pengene på budsjettet gikk til sofa. Alt som var igjen gikk til den største tilgjengelige sofaen vi kunne finne. Litt flaks skal man ha,- denne her var det en kunde som ikke hadde hentet fra varelageret på Living, så den kunne vi få med oss der og da. Og den passet akkurat i farge og størrelse jublet John da vi var i butikken. ( Ja på tur med John i butikken... det er egentlig en historie for seg selv, men den får vi ta en annen gang.)

blogg5(8)12
blogg5(8)12

Tom Dixon lamper.

Det er det siste jeg vil si noe om. De kule store kobberfargede lampene i sofaområdet. Og ikke har jeg tenkt å si annet enn at disse har John mast om å få bruke i flere år,- og her er de. Endelig var han tidsnok ute med bestillingen sin.

Om huseierne ble glade?

Ja, de sa så der de kom hjem en sen sommernatt. Det så sånn ut også, men hva de egentlig syntes, ja det kan du lese om i en annen artikkel på nettsidene våre. Takk for oss i hvert fall!

Kjersti

blogg5(8)sistebilde
blogg5(8)sistebilde

karusell5(8)1
karusell5(8)1
karusell5(8)2
karusell5(8)2
karusell5(8)3
karusell5(8)3
karusell5(8)4
karusell5(8)4
karusell5(8)5
karusell5(8)5
karusell5(8)6
karusell5(8)6
karusell5(8)7
karusell5(8)7
karusell5(8)8
karusell5(8)8
karusell5(8)9
karusell5(8)9
karusell5(8)10
karusell5(8)10
karusell5(8)11
karusell5(8)11
karusell5(8)12
karusell5(8)12
karusell5(8)13
karusell5(8)13
tvstue
tvstue