Luis Suárez og Patrice Evra i munnhuggeri. (Foto: © Phil Noble / Reuters/Reuters)
Luis Suárez og Patrice Evra i munnhuggeri. (Foto: © Phil Noble / Reuters/Reuters)

Liverpool og United frykter bråk på Anfield: – Det blir et mareritt

Rasismesaken har gjort forholdet mellom Liverpool og Manchester United mer betent enn noen gang.

London (TV 2 Sporten): Kampene mellom Liverpool og Manchester United pleier å være intense og fulle av hat i utgangspunktet. Rasismesaken med Luis Suárez og Patrice Evra har gjort forholdet mellom klubbene mer betent enn noen gang. Det engelske fotballforbundet hadde trolig bare ett ønske da den fjerde runden av FA-cupen skulle trekkes: at de to rivalene ikke måtte møte hverandre.

Les også: Rasismesakene blir politikermat

FA ville at Liverpool og Manchester United skulle røyke fredspipe i forkant av oppgjøret, men det har aldri skjedd. Alex Ferguson har imidlertid oppfordret bortesupporterne til å oppføre seg ordentlig når de reiser til Merseyside. Politiet har også kommet med en melding om at dårlig oppførsel ikke vil bli tolerert.

Liverpool, Anfield (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)
Liverpool, Anfield (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)

– Ingen gleder seg
Pete Boyle er blant de mest profilerte United-supporterne i England, og mannen som lager mange av fansens sanger spår en mindre hyggelig stemning på Anfield.

Les også: - Jeg har lært hva «You'll Never Walk Alone» betyr

– Jeg tror alle – både Liverpool- og United-fans – tenkte «bloody hell» da trekning var klar. Det er ingen som ønsket denne kampen. De som sier noe annet lyger. Det kommer til å bli et mareritt, sier han til tv2.no.

Les også: Liverpool anker ikke Suárez-straffen

– Det er alltid en spesiell stemning når vi møter Manchester United. Det blir det også på lørdag, men på grunn av den hevngjerrige holdningen til engelsk presse kommer det til å bli fiendtlig. FA og media startet en heksejakt på Luis Suárez, og den balanserte pressedekningen forsvant ut av vinduet, sier John Pearman i Liverpool-fanzinet Red All Over The Land.

Uenige om håndteringen
Ikke uventet er Boyle uenig med Pearman, og mener derimot at Liverpool håndterte Suárez-saken svært dårlig.

– Det var egentlig pinlig hvordan de fremstod – blant annet med pressemeldingene som klubben kom med. Jeg synes det er helt feil at de prøver å få frem at Evra er en dårlig person. Jeg synes United taklet dette profesjonelt.

ksa (Foto: Neal Simpson)
ksa (Foto: Neal Simpson)

Les også: Suárez med ny utestenging

– Jeg synes det definitivt var riktig at klubben støttet sin egen spiller. Hvorfor skulle de ikke gjøre det når de mener at han var uskyldig, spør Pearman.

Tøff dag for Evra
Luis Suárez soner fortsatt karantene og er utilgjengelig, men Patrice Evra starter trolig for Manchester United som kaptein. Franskmannen vil få alt annet enn en varm mottakelse når han springer ut på Anfield-gresset.

– Dette er oss mot dem, og på den måten betyr Evra ikke noe som helst. Han vil få en tøff kamp, men det samme vil vår spiller få når vi reiser til dem, sier Pearman.

Les også: Dette sa Luis Suárez til Patrice Evra

Boyle er sikker på at venstrebacken vil oppleve Liverpool-besøket som skremmende, men mener samtidig det blir feil hvis han ikke spiller.

– Han må starte, det er det ingen tvil om – hvis ikke må han holde seg helt unna. Jeg er sikker på at Evra kommer til å takle dette, men samtidig kommer det til å bli vanskelig for ham. Han har imidlertid ingenting å skamme seg over, han har ikke gjort noe galt.

– Han kan ikke forvente seg applaus for å ha stemplet vår spiller som en rasist. Hvis Gary Neville fortsatt spilte ville det ha blitt mye røffere, men det er helt vanlig.

UVENNER: Patrice Evra (t.v.) sier at Luis Suárez (t.h.) prøvde å få ham ut av fatning ved bruk av rasistiske bemerkninger. (Foto: ANDREW YATES/Afp)
UVENNER: Patrice Evra (t.v.) sier at Luis Suárez (t.h.) prøvde å få ham ut av fatning ved bruk av rasistiske bemerkninger. (Foto: ANDREW YATES/Afp)

Stygge sanger
Da Liverpool og Manchester United møttes i FA Youth Cup på Anfield forrige sesong, sang en gruppe med bortesupportere tekster som harselerte med Hillsborough-tragedien. Ifølge Boyle er det et budskap som ytterst få står for.

– Det var snakk om noen unge gutter som skuffet både klubben og seg selv. Det er pinlig å synge sånt, og det er noe de aller fleste tar avstand fra. Det er alltid noen som ikke tenker langt.

Les også: Endelig Suàrez-dom kan drøye til slutten av sesongen

Politiet setter inn store styrker for å unngå bråk mellom supporterne på lørdag. Flere konstabler vil være synlig i gatene enn vanlig.

– Vi kommer ikke til å lage bråk, men jeg kan ikke snakke for dem. Politiet i Liverpool er flinke i situasjoner som denne, sier Pearman.

– Jeg håper det går bra, men det har aldri vært behagelig å være United-fan på Anfield. Det blir i hvert fall ikke noe bedre denne gangen sier Boyle.

Tekster om Suarez
Selv om supporterprofilene tar avstand fra sanger om tragedier i forkant av hatoppgjøret, vil det imidlertid bli sunget om de to involverte i rasismesaken. Klubbenes tilhengere har ikke oversett Suarez-straffen de siste ukene.

– United-fansen vil synge at Suárez er en rasist. «De kommer med at vi er ikke rasister, vi hater bare folk fra Manchester.» Det avhenger også av resultatet og hvordan kampen forløper. Hvis et av lagene leder klart, er det fort gjort at man prøver å provosere motstanderen litt ekstra, sier Boyle.

Les også: Suárez knust etter utestengelse

– Jeg liker ikke at noen spillere blir hetset, men det er dessverre en del av fotballen. Pressen kommer til å konsentrere seg om Liverpool-fansen, og jeg håper at våre er klar over at verden vil følge med på oss – og ikke Manchester United-supporterne, sier Pearman.

liverpoolwarmup
liverpoolwarmup