usa-gingrich-månen-F - Newt Gingrich vil til månen

Presidentkandidat Newt Gingrich vil at USA skal bygge en rombase på månen. Han kan også tenke seg å angripe Cuba – men bare hvis folket på den kommuniststyrte øya gjør opprør først.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gingrich sa på et valgmøte i delstaten Florida denne uken at hvis han blir valgt til president i år, og gjenvalgt om fire år, vil USA ha en permanent base på månen ved utløpet av hans andre valgperiode. Han vil stimulere privat sektor til økt deltakelse i virksomheten i verdensrommet.

– Vi vil at amerikanerne skal tenke dristige tanker om fremtiden, sa Gingrich. – Vi ønsker kommersiell virksomhet i de delene av verdensrommet som ligger nær jorda, for å drive med vitenskap, turisme og produksjon av teknologi, framholdt han.

På spørsmål fra fjernsynsfolk om USA kan tenke seg å gripe inn militært mot kommunistene på Cuba, slik landet gjorde mot Muammar Gaddafis regime i Libya, svarte Gingrich: – Hvis det bryter ut et ekte opprør, vil vi selvfølgelig stille oss på folkets side.

Han mente det er tøv å unnta Cuba fra bruk av bombing og annen militær makt, når slik makt har vært brukt mot Libya og «kanskje kan bli brukt» mot Syria. Det cubanske folket fortjener frihet, sa Newt Gingrich. (©NTB)