REDEGJORDE OM HØYBLOKKA:   Det regjeringen har bestemt, er at hovedtyngden av departementene bør være samlet i Regjeringskvartalet, sier Rigmor Aasrud.
REDEGJORDE OM HØYBLOKKA: Det regjeringen har bestemt, er at hovedtyngden av departementene bør være samlet i Regjeringskvartalet, sier Rigmor Aasrud.

– Vil konkludere om Regjeringskvartalet i 2013

– Hovedtyngden av departementene bør være samlet i Regjeringskvartalet, sier Rigmor Aasrud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært knyttet stor usikkerhet til høyblokkas fremtid etter terrorangrepene. Mange ansatte ønsker at bygget skal rives, mens motstanderne mener bygget har en stor historisk verdi.

Uenighet innad

Det er uenighet innad i regjeringen som gjør at Aasrud ikke vil konkludere i saken, selv etter et halvt år med utredninger.

I Ap skal sterke krefter ha tatt til orde for en omfattende riving for å få et nytt og moderne regjeringskvartal. SV ønsker derimot vern av de historiske bygningene.

Under en pressekonferanse fortalte statsråd Rigmor Aasrud om alternativene som har vært vurdert.

– Bør være samlet

Både høyblokken og bygningene rundt har fått så store skader at Statsbygg vurderer riving.

– Når det gjelder gjenoppbyggingen etter 22. juli, har det vært tre arbeidsoppgaver som har vært viktig for meg som administrasjonsminister, sier Aasrud.

Det har vurdert vært tre alternativer for høyblokkas fremtid:

  • Å la bygg stå for å reparere og rehabilitere innvendig.
  • Å rive og bygge helt på nytt.
  • Å rive, men beholde deler av de gamle bygningene. Dette skal inkludere å rive høyblokken, men la vegger med kunstverk stå.

Sikkerheten har hatt høy prioritet, og de ulike lokalene har blitt vurdert av en egen ekspertgruppe, som har gitt råd om fremtiden til byggene som ble rammet av terrorbomben.

– Det regjeringen har bestemt, er at hovedtyngden av departementene bør være samlet i Regjeringskvartalet, sier Aasrud.

Bakgrunnen for avgjørelsen er blant annet sikkerhetsvurderinger fra politiet, samt at reiseveien mellom departementene og til Stortinget skal være kortest mulig.

Under orienteringen opplyste Aasrud at skadene i høyblokken ikke er så store at bygningen må rives av byggtekniske årsaker.

Regjeringen vil ha en konseptvalgsutredning av ulike alternativer i regjeringskvartalet, og vil konkludere i 2013, opplyste ministeren.

Et nytt og samlet regjeringskvartal vil koste mellom 5 og 10 milliarder kroner, anslår Aasrud.

– Prosjektet har nok et perspektiv på fem til ti år, og jeg tror milliardene er i samme størrelsesorden, sier hun.

Les også: Ansatte vil flytte tilbake til regjeringskvartalet

Høyblokka huset både Statsministerens kontor og Justisdepartementet fram til bombeeksplosjonen 22. juli.

I etterkant av terrorangrepene har det blitt diskutert hvorvidt Norge bør ha et samlet regjeringskvartal i Oslo sentrum, eller om departementene bør ligge på forskjellige steder med tanke på sikkerheten.

tv2.no følger saken.

(TV 2/NTB)