SETTER KRAV: Uefas generalsekretær Gianni Infantino varsler en knallhard linje overfor klubber som ikke innfrir de økonomiske kravene de blir stilt overfor. (Foto: Martial Trezzini/Ap)
SETTER KRAV: Uefas generalsekretær Gianni Infantino varsler en knallhard linje overfor klubber som ikke innfrir de økonomiske kravene de blir stilt overfor. (Foto: Martial Trezzini/Ap)

Uefa advarer klubbene: 13 milliarder i samlet underskudd

Uefa ber europeiske klubber rydde opp i økonomien eller risikere straff.

Onsdag offentliggjorde Uefa de samlede regnskapstallene for klubbene i Europa for 2010.

De viste et samlet underskudd på nesten 13 milliarder kroner.

Les også: Manchester City med nesten to milliarder i underskudd

Over halvparten av klubbene med underskudd
En undersøkelse blant 665 klubber, viste at 56 prosent av klubbene gikk med underskudd i 2010. 78 klubber hadde hadde større lønnsutgifter enn inntekter.

Ifølge Uefas generalsekretær Gianni Infantino var det bare fire av de 30 største ligaene som gikk i null. For to år siden var det 15.

– Dette er en siste vekker for alle. Denne trenden må snu veldig fort for å ta vare europeisk fotball. Den negative spiralen og gamblingen for suksess må stoppes. Disse underskuddene kan ikke fortsette, sa han på en pressekonferanse i Nyon.

De nye reglene fra Uefa sier at kan maksimalt ha et underskudd på 350 millioner kroner over to år. Dette skal være redusert til 230 millioner det tredje året, og fortsette til de er i balanse.

Les også: Etihad pøser inn 3,5 milliarder på City-kontoen

Kan bli utestengt
Ifølge Infantino var det 13 klubber som ikke ville fått godkjent regnskapene sine for 2010.

Siden Uefa inførte økonomiske lisenser i 2004 har 31 klubber blitt nektet deltakelse i Mesterligaen og Europaligaen.

Når de nye reglene inføres i 2014/15-sesongen, vil Uefa kunne komme med sanksjoner overfor klubbene som ikke innfrir kravene.

En straff kan være at en klubb må kutte i spillerstallen sin for å få delta i europeiske turneringer. De kan også bli fratatt poeng, bøtelagt og i verste fall utestengt fra turneringene.