OVERLEVDE: Sea King redningshelikopter i Ålesund etter å ha fraktet den overlevende fra mannskapet om bord i den islandske tråleren som er savnet. (Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2)
OVERLEVDE: Sea King redningshelikopter i Ålesund etter å ha fraktet den overlevende fra mannskapet om bord i den islandske tråleren som er savnet. (Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2)

Reddet etter 3,5 timer i det iskalde havet

Den islandske fisketråleren var på vei til Norge da den fikk problemer i uværet i Norskehavet onsdag. En person ble reddet, mens tre andre er fortsatt savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 14.22 mottok Hovedredningssentralen Sør-Norge et nødsignal fra en islandsk tråler. Fartøyet som var på vei til Norge befant seg i Norskehavet 250 kilometer nordvest for Stad da nødsignalet ble sendt ut.

Kort tid etter det ble fanget opp ble kontakten brutt.

Lå 3,5 timer i sjøen

To Sea King redningshelikopter fra Florø og Ørland ble sendt ut til skipets siste kjente posisjon hvor de fant en av mannskapet i live i sjøen. Han ble plukket opp og fløyet til land.

– Han hadde ligget 3,5 timer i sjøen da han ble reddet. Det er bare to grader i vannet, men han var iført en overlevingsdrakt og skal etter forholdene ha det bra. Han er fløyet til sykehuset i Ålesund, opplyser pressekontakt Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen overfor tv2.no.

Også et fiskefartøy og et Orion overvåkingsfly fra Luftforsvarets stasjon på Andøya har deltatt i søket utover kvelden onsdag.

Mens helikoptrene måtte avslutte søket tidligere på kvelden, skal Orion-flyet fortsette til 23-tiden da det må returnere for å fylle drivstoff.

Har funnet en redningsflåte

Det er observert en del vrakgods fra tråleren som mest sannsynlig har gått ned.

– Værforholdene tillater ikke at vi får sikret dette vrakgodset, men vi har funnet en tom redningsflåte, sier Bang Andersen.

Utover kvelden onsdag har været blitt forverret i leteområdet. Det blåste full storm med orkan i kastene og bølgehøyden er på 15 meter. Redningsledelsen på Sola vurderer nå hvorvidt det er hensiktsmessig å fortsette søket.

Uværet og den lange tiden som har gått siden nødsignalet, sju timer, tyder på at skipet ikke har klart seg i stormen.

Fiskefartøyet var på vei fra Island til Norge da det fikk problemer i det vanskelige været. Ifølge den islandske rikskringkastingen RUV var båten som er bygget i 1974 på vei til Norge for å selges som skrapjern.